Wesley Overklift: "Här kan jag andas"

Han kommer från ett land där 18 miljoner människor trängs på en yta ungefär hälften så stor som Norrbotten. Men det är ändå i Gällivare som holländaren Wesley Overklift känner att han hittat hem. "När jag flyttade hit var det som att, här kan jag andas", säger han.

"Det fina här uppe är att man får anpassa sig efter årstiderna. Precis som djur går i ide under vintern brukar jag också växla ner under hösten och när det blir sommar och är ljust hela dygnet har man ju hur mycket energi som helst.", säger Wesley Overklift. Marabel, en American bully, är den yngsta av de tre hundarna i familjen.

"Det fina här uppe är att man får anpassa sig efter årstiderna. Precis som djur går i ide under vintern brukar jag också växla ner under hösten och när det blir sommar och är ljust hela dygnet har man ju hur mycket energi som helst.", säger Wesley Overklift. Marabel, en American bully, är den yngsta av de tre hundarna i familjen.

Foto: Niclas Petersson

Gällivare2023-11-02 11:05

Och kanske var det just därför som Gällivare känns mer hemma än hemstaden Deurne några mil utanför storstaden Eindhoven i Nederländerna. För enligt Wesley har han så länge han kan minnas känt sig lite som en udda fågel i hemlandet.

– Jag kände väldigt tidigt att jag inte riktigt passade in i den holländska kulturen och sättet att leva. Det är hierarkiskt och allt ska gå fort och vara så effektivt som möjligt. Det kan bli lite väl hetsigt. Dessutom så saknade jag naturen.

undefined
När Wesley Overklift får frågan hur han klarar vinterkylan och mörkret säger han att det inte är något problem, han gillar ytterligheterna.

Om man ska beskriva Wesley Overklifts relation till Gällivare och Sverige är det svårt att inte jämföra den med en kärlekssaga. 2012 kom han till Sverige som utbytesstudent på högskolan i Borås under en termin och han trivdes så bra att han ett par år senare sökte sig tillbaka. 2014 började han en masterutbildning, som senare blev två, i Göteborg. Och det var där som förälskelsen till Sverige började spira på allvar. 

– Själv har jag alltid varit en ganska lugn person. I Sverige är det mer balans mellan arbetslivet och privatlivet. Folk här är lite varmare och lugnare. Status är inte så viktigt här. Inte som i Holland. 

Wesley Overklift blev kvar några år i Göteborg och arbetade då bland annat som varumärkesstrateg, men kände efter ett tag att han längtade bort från stadslivet. Att det blev just Norrbotten och Gällivare har sina förklaringar. Under studietiden i Borås åkte han på semester till Nordnorge några gånger och följde även med på en vinterresa till norra Finland.Wesley tror att det redan då kan ha såtts ett frö till att flytta norrut.

– Det var som en helt annan värld. Det var första gången som jag upplevde en riktig vinter och jag tänkte: "men Gud, vad gör folk här egentligen?". Det fanns ett lugn där som jag inte varit med om tidigare.

undefined
"Vi skaffade skotern för två år sedan. Jag älskar den. Man kommer ju ut i naturen på ett helt annat sätt.", säger Wesley Overklift.

Efter ett par år i Göteborg började kände han att behövde komma bort från stadslivet och kanske upptäcka en annan del av Sverige. Någon nämnde Gällivare som ett alternativ. Men av det lilla han visste om kommunen, vilket i princip inte var någonting alls, så var han till en början minst sagt tveksam.

– Det första jag tänkte var, aldrig i livet, men sen insåg jag att jag ju faktiskt inte visste någonting alls om Gällivare. Det enda jag kände till här uppe var Kiruna. Så jag började googla och läsa på lite mer och hittade Amanda Mattsbys podd. Sen hittade jag även en dokumentär om samhällsomvandlingen - "Den stora flytten". Och då, när jag fick veta lite mer och förstod att det händer jättemycket även i Gällivare blev jag mer nyfiken och kände att jag ändå kunde ge det en chans. 

Han hade sparat lite pengar och hade dessutom sin enskilda firma med fotograf- och konsultverksamhet. Så han flyttade upp och började bekanta sig med kommunen.

– Efter några månader kom jag i kontakt med Tobias Larsson på Dundret och det ett tag efter kommunen köpt anläggningen och ville börja satsa. De behövde hjälp att jobba på varumärket och med själva marknadsföringen och via den vägen blev jag anställd, säger han. 

Wesley Overklift trivdes bra, men efter några år började han känna att det kanske var dags att försöka hitta något annat.

– Det var ju Dundret som de flesta förknippade mig med och jag kände att jag inte vill bli den där "Dundret-killen" utan jag ville ju vara jag.

Chansen till något nytt dök upp när LKAB sökte en strateg för kommunikation och marknadsföring på avdelningen för samhällsomvandlingen. Wesley Overklift kände att det var en tjänst för honom.

– Alltså, Dundret är ju Dundret. Men samhällsomvandlingen handlar ju om en mycket större fråga och jag kände att "wow, gud vad häftigt det hade varit att få jobba med det".

Han fick tjänsten, började sin anställning i augusti ifjol och han stortrivs.

– Att få vara en del av det här är stort. Jag får chansen att vara med och skapa förståelse, acceptans och positivitet kring samhällsomvandlingen. Och jag får lära mig väldigt mycket själv om platsen och människornas historia naturligtvis. 

Vad får du för respons av dem som du möter i jobbet?

– Överlag är det flesta väldigt positiva till samhällsomvandlingen. Och jag är helt ärlig när jag säger att det inte något som jag säger bara för att jag jobbar för LKAB. Sen är det klart att det finns utmaningar.

Wesleys tjänst inrättades för att LKAB såg ett behov av att lyfta fram samhällsomvandlingen i Gällivare och Malmberget.Innan dess har det till största delen bara varit Kiruna som uppmärksammats i nationell och och internationell media.

– Därför ville man ha någon som jobbar specifikt med samhällsomvandlingen här. Det är viktigt att även Gällivare hamnar i fokus.

Wesley Overklift har bara bott i Gällivare i lite drygt fyra år, men under den tiden har han ändå hunnit bli något av en profil. Han syns mycket både ute i samhället och på sociala medier, såväl privat som i jobbet. Fotografering är en stor passion och länets norra delar är något av ett paradis för naturfotografer. 

undefined
Fotografering är en stor passion. Och något som han även använder sig av i jobbet - både på LKAB och i sitt eget företag.

– Om man jämför med Holland och även med Göteborg så har man betydligt lättare att hitta spännande motiv här uppe. Så fritiden handlar mycket om att umgås med min sambo och vara ute med hundarna och göra utflykter och upptäcka Norrbotten, säger han.

För drygt tre år sedan träffade han sin sambo, Amanda Flygare. Och man kan säga att det var deras hundar som förde dem tillsammans. De bodde i varsin trappuppgång i samma bostadshus och de såg varandra ibland när de var ute på promenad med sina hundar. Men på den tiden, till skillnad från idag, var det långt ifrån självklart att Wesley skulle stanna kvar i Gällivare.

undefined
För drygt tre år sedan träffade Wesley Overklift sin sambo Amanda Flygare. Hon är född och uppvuxen i Gällivare, men hade då nyligen kommit tillbaka från några år i Spanien.

– Jag sa att jag behövde sommaren (2021) för att reda ut var jag ville bosätta mig mer permanent. Så jag tog bilen och min hund och åkte söderut längs Inlandsvägen genom Sverige. Hela resan tog två veckor för jag tog mig tid att stanna till på olika ställen längs vägen och försökte känna efter - "vill jag bo här?". Jag ville ändå helst bli kvar i Sverige. Jag tyckte om kulturen, människorna och hade lärt mig språket. 

Efter någon vecka kom han slutligen fram till Göteborg, staden som han lämnade några år tidigare. 

– Alltså...all trafik, alla människor och alla ljud. Jag hade glömt bort det där och var inte van. Jag tog in på ett hotell och gick runt i stan, men det var så tydligt - det var inte där jag skulle vara. Jag ville hem. Så jag tog hunden och hoppade in i bilen och körde hem på två dagar. Till Gällivare. 

– Gällivare är inte perfekt för alla. Men för mig är det hemma. 

undefined
Närheten till naturen är en stor anledning till att Wesley Overklift trivs så bra i Norrbotten. På utflykterna brukar han och sambon sova i ett tält på biltaket.
Wesley Overklift

Familj: Sambon Amanda Flygare, hundarna Ciara (Amstaff), Stina (Lagotto) och Marabel (American bully), föräldrar och två syskon i Holland.

Bor: I en villa i närheten av Hedskolan.

Jobbar med: Kommunikations- och marknadsföringsstrategi på avdelningen för samhällsomvandlingen på LKAB.

Intressen: Naturupplevelser, ny teknik, hundar, fotografering och att umgås med Amanda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!