Holländare vann tomtekamp

Inför rekordpublik avgjordes i lördags de internationella tomtespelen på torget i Gällivare där en holländare bärgade hem segern.

När renracet utgick på grund av snöbrist blev det tjurridning i stället. En gren som blev sekundkort för de flesta av tomtarna.FOTO: John Filipsson

När renracet utgick på grund av snöbrist blev det tjurridning i stället. En gren som blev sekundkort för de flesta av tomtarna.FOTO: John Filipsson

Foto: John Filipsson

GÄLLIVARE2011-11-21 06:00

I år var det sjunde gången som tomtespelen avgjordes. Men på grund av att det knappast finns någon snö i Gällivare fick många av de klassiska grenarna, som renracet och sparkåkningen utgå, till förmån för andra grenar som till exempel tjurridning.

- Det var minsann inte lätt att hålla sig kvar på ryggen på den där tjuren, sade Bengt-Erik Johansson, tomte från Ljusdal som blev avkastad efter någon sekund.

För honom var det första gången han deltog i tomtespelen i Gällivare, men troligtvis inte den sista.

- Jag har redan planerat att vi ska återvända till kommande tomtespel nästa år och då hinner vi ju träna och vara bättre förberedda också.

Totalt var det nio tomtar från vitt skilda länder som till exempel Kina, Japan, Tyskland och Frankrike som deltog i spelen.

Stort i Japan
Den japanska tomten hade till och med ett par tillresta supportrar med sig.

- Vi har kommit hit enkom för att heja fram vår egen tomte till en välförtjänt seger, sade Makiko Ban och Saori Takayama, som gjorde sitt bästa för att överrösta alla andra och peppa sin alldeles egna tomte.

Men det räckte inte. Santa Paradise Yamamoto slutade på andra plats. Även om han vann en av deltävlingarna, som var ätning av risgrynsgröt på snabbast möjliga tid.

- Det gör ingenting att han inte blev slutsegrare, säger Makiko Ban och Saori Takayama, vi är fullt nöjda med hans insatser och det blir ju fler tävlingar kommande år.

Holländs seger
I stället gick slutsegern till Holland i 2011-års tomtetävlingar, genom Sinter Klas Stefan, följd av Japan och Hongkong tomten.

- Jag hade siktet inställt på att försöka vinna tomtespelen, säger Sinter Klas Stefan. Men att jag verkligen skulle kunna göra det ar jag inte säker på innan jag utropades som slutsegrare i de här tävlingarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om