Höjda hyror på serviceboende

Under 2010 kan det komma att bli höjda hyror på olika serviceboendena i Gällivare. Men i några fall också frysta.

Älvgårdens äldreboende i Gällivare kan räkna med höjda hyror under 2010. Foto: marie ridderström

Älvgårdens äldreboende i Gällivare kan räkna med höjda hyror under 2010. Foto: marie ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2009-12-31 06:00
Strax innan jul har Top-Bostäderna och hyresgästföreningen gjort en översyn av hyresnivåerna för ett antal lägenheter på serviceboendena i Gällivare.
Den översynen kommer att resultera i hyreshöjningar för ett flertal av de här lägenheterna. I vissa fall där det varit låga hyror, kommer nu dessa i framtiden att få en kraftig höjning.
Några förhandlingar om nya hyror har inte startat ännu, utan de kommer troligtvis att få vänta en bit in på 2010.
- Informationen om det här delgavs oss strax innan jul och sedan har det varit en rad av helger så något konkret av det här händer inte förrän en bit in på det nya året, säger Kerstin Pettersson, ordförande i HSO i Gällivare.
Införs ett tak
Det föreslås dock att införas ett tak på höjningarna med max 150 kronor per månad. Och i vissa fall, där hyran ligger väldigt lågt 200 kronor, det gäller bland annat Hedgårdens servicehus.
Vid översynen framkom också att de finns de som har betalt för mycket i hyra och därför bör få pengar tillbaka.
Men bostadsföretaget Top föreslår inga reduceringar. I stället vill man frysa hyrorna för de lägenheter som ligger för högt, tills det att nivån på andra lägenheter kommer ikapp dessa.
NSD ha sökt representanter för Top-Bostäder respektive hyresgästföreningen, men ingen har gått att nå på grund av helger.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om