"Högstadieelever förs ihop"

Färre barn innebär stora förändringar inom för- och grundskola, meddelade Barn-, utbildning- och kulturnämnden (Buok) vid en presskonferens på onsdagen.

Eva Alriksson, (m). Ordförande Barn-, Utbildnign- och Kulturnämden i Gällivare.

Eva Alriksson, (m). Ordförande Barn-, Utbildnign- och Kulturnämden i Gällivare.

Foto: LG Norlin

Gällivare2015-01-21 20:00

De senaste tio åren har antalet barn och ungdomar minskat med cirka 800 personer. Skolan har inte anpassat sig till denna kraftiga minskning något som Gällivare kommun nu vill komma tillrätta med. I dagsläget är det inte aktuellt med några nedläggningar.

– Nedläggning kan jag inte se, de yngre barnen kommer att få gå där de går. Förändringen sker för högstadiebarnen. Vi har för avsikt att föra ihop dem, säger Eva Alriksson (m) orförande i Barn-, utbildning- och kulturnämnd.

– Det här handlar inte om att dra ned resursmängden utan att använda de på ett klokare sätt, säger Rolf Wennebjörk tillförordnad förvaltningschef i Buok.

Kommunstyrelsen har gett i uppdrag åt barn-, utbildning- och kulturnämnden att genomföra en skolstrukturutredning. Projektet är indelat i fem olika faser – just nu är man i fas tre. I fas tre har man gjort omvärldsbevakning och kommer att utarbeta idéförslag. På kommunens hemsida kommer information att publiceras kontinuerligt. Det kommer bland annat att genomföras dialogmöten med skolråd, elevråd, ungdomsråd och politiska partier. – Under våren ska det vara en dialog med medborgarna kring de här förslagen. Vi vill ha in så många goda synpunkter, tankar och idéer som möjligt från medborgarna, säger Elisabeth Zachrisson som är utredare och projektledare.

I dag fördelar sig 450–500 elever på fem grundskolor med högstadium. I och med den nya skollagen som kräver legitimerade lärare står man också inför problem, då det i Gällivare finns ett antal obehöriga lärare.

Tanken är att det ska utarbetas några olika förslag i dialog med medborgarna som sedan kommer att sammanställas och presenteras för beslutsfattarna. När första omgången varit ute kommer styrgruppen att välja ut ett antal förslag som kommer utredas ingående.

Det finns stor politisk enighet om behovet av att genomföra denna utredning av skolan.

– Vi har varit överens från alla partier att vi måste göra en utredning, vi måste ta tag i frågan. Vi måste göra någonting för att anpassa oss till de nya förutsättningar som finns, säger Thomas Junkka (s).

Enligt tidplanen ska utredningen och beslut vara klart till sommaren. Genomförande kommer dock att ta längre tid.

– Vi har en chans nu att utveckla, höja kvaliteten och öka professionaliteten hos vår personal. Det är den chansen vi ska ta, säger Eva Alriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om