Hjärtpatient dog - två sjukhus kritiseras

En hjärtsjuk 69-årig man skickades hem från Universitetssjukhuset i Umeå med buss.Dagen efter dog han i sitt hem i en by i Pajala kommun.

Mannen skickades hem från Universitetssjukhuset i Umeå.

Mannen skickades hem från Universitetssjukhuset i Umeå.

Foto: Erik Svensson

GÄLLIVARE2012-07-02 19:41

Socialstyrelsen kritiserar därför personalen på Gällivare lasarett och på Universitetssjukhuset i Umeå för att de genomgående missade hur sjuk mannen med hjärtproblem var.

Det är landstinget i Västerbotten som gjort en Lex Maria-anmälan av handläggningen av den hjärtsjuka patienten.

Kranskärlsundersökning
Mannen vårdades för misstänkt hjärtinfarkt och kärlkramp på Gällivare lasarett i april förra året och remitterades till en kranskärlsundersökning på Sunderby sjukhus. Remissen vidarebefordrades till Universitetssjukhuset i Umeå eftersom det var långa väntetider i Sunderbyn.

Patienten fick tid för utredning den 15 juni, drygt sex veckor efter att han vårdats på Gällivare lasarett.

Mannen blev undersökt i Umeå på kardiologens utredningsavdelning och detta resulterade i att han blev uppsatt för operation med högsta förtursgrad.

Patienten bedömdes som svårt sjuk men stabil så han fick åka hem i väntan på operation. Efter den åtta timmar långa bussresan hem var mannen enligt anhöriga tagen och såg inte ut att må bra.

Morgonen därpå avled mannen i hemmet.

Anhöriga till mannen ifrågasätter varför inte personalen i Gällivare sjukhus uppfattade situationen som akut eftersom mannen visade tecken på smärtor i hjärttrakten, vilosmärta, hade misskött diabetes, var rökare, hade rosslande lungor, kände matthet och kände sig svag.

Bristande ansvar
Nu får alltså både personalen på Gällivare sjukhus och Universitetssjukhuset i Umeå kritik.

"Genomgående har man missat hur sjuk patienten var. Patientens tidigare sjukdomar, levnadsvanor och ärftlighet för hjärt- och kärlsjukdomar borde beaktas på en högre nivå. Handläggningen av patienten har inte skett i enlighet med lokala eller nationella behandlingsriktlinjer och inte heller i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet.

...Vid samtliga kontakter med hjärtsjukvården borde patientens tillstånd föranlett en såväl intensiv medicinsk behandling som ett akut kranskärlsingrepp inom några dagar. Sjukdomsförloppet hade med hög sannolikhet varit helt annorlunda om ett kranskärlsingrepp hade genomförts med en sådan tidsplanering. Socialstyrelsen anser att vårdgivaren har brustit i ansvar för god och säker vård på såväl Gällivare lasarett som på Universitetssjukhuset i Umeå i ett senare skede", skriver Socialstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!