Hinder för dem som vill flytta hem

Årets upplaga av hemvändarträffen i Malmberget på juldagen lockade en del besökare. Men långt ifrån lika många som tidigare år.- Det kan säkert ha att göra med att det är en kort julhelg i år, säger Kjell-Åke Johansson, vd, Expandum.

"Pensionsavgångarna de närmaste åren hos företagen kommer att vara stora", säger Kjell-Åke Johansson, vd Expandum.

"Pensionsavgångarna de närmaste åren hos företagen kommer att vara stora", säger Kjell-Åke Johansson, vd Expandum.

Foto: John Filipsson

GÄLLIVARE2010-12-25 15:15

Arbetsmarknad i Gällivare kommun är het för närvarande. De närmaste tiotalet åren beräknas det behövas uppemot 800 personer hos företagen. Personer som kan ta vid när de stora kullarna av 40-talister går i pension.

- Det är en prognos som vi har tagit fram via ortens företag, säger Kjell-Åke Johansson, vd, för näringslivsbolaget Expandum i Gällivare.

Inte lika många
För fjärde året i rad arrangerade Expandum tillsammans med Gällivare kommun och företagarna på orten en hemvändarträff på juldagen. En träff som mer och mer har kommit att utvecklats till något av en jobbmässa.

Och trots att en hel del besökare dök upp, både ortsbor och en och annan hemvändare var det betydligt färre än tidigare år.

- Det kan ha att göra med att det är en väldigt kort julhelg i år, säger Kjell-Åke Johansson. Men också på grund av alla tågförseningar och annat strul som har drabbat årets tågresenärer.

Beredd flytta hem
Bland besökarna på hemvändarträffen fanns det i alla fall någon som var beredd att flytta hem med kort varsel.

En av dem är Hanna Winsa som har studerat i Umeå under drygt fyra år och tar sin juristexamen nu i januari.

- Skulle jag hitta ett jobb här i Gällivare kunde jag tänka mig flytta hem nästan genast, säger hon.

Svårt få juristjobb
Men trots den heta arbetsmarknad som råder i kommunen för närvarande så växer inte juristplatser på trän.

Det finns också andra hinder för dem som eventuellt har tänkt sig att bosätta sig i kommunen. Ett sådant är den bostadskris som för närvarande råder, framförallt hos det kommunala bostadsföretaget Top bostäder.

- I dag har vi inte en enda ledig lägenhet att erbjuda. Det vi erbjuder dem som flyttar in till kommunen är förtur i bostadskön, men en väntetid på en till ett par månader får man förvänta sig i alla fall, säger Carina Engman, hos bostadsföretaget. .

Kärv bostadsmarknad
Den pågående samhällsomvandlingen i Malmberget är en av orsakerna till den akuta bostadssituationen.

Trots att både LKAB och HSB låter uppföra nya bostäder förutspås bostadsmarknaden vara kärv och brist på lägenheter råda under de närmaste åren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om