Ida-Marie Lestander, 33, har under sina dryga två år i Aitikgruvan sett mycket norrsken från gruvtruckens förarhytt, men söndagens himlafenomen var någonting utöver det vanliga.
– Det var överraskande, säger hon.
Hon passade på att dokumentera himlafenomenet och även posta en fråga på sina sociala medier om vad detta var för något. En släktings partner, hemmahörande i Nordnorge skulle komma med svaret, specifikt en forskningsraket som skjutits upp från Andøya Space i Finnmark.
De två forskningsraketerna, som också kallas Vortex 2, sköts upp klockan 22.36 från forskningsstationen, med syftet att ta reda på mer om ljus och energier i den lägre atmosfären.
Enligt Tima Sergienko, vid institutet för rymdforskning i Kiruna, är den här delen av atmosfären speciellt intressant att studera just för av de stora skiftningarna som finns inom vind och energifält. Forskning inom det här området kan till exempel säga något om ozonlagret förändras.
– Raketen skjuts rakt upp men när raketen når den här altituden så förändras den på grund av den starka vinden, som därefter trianguleras med hjälp av ljus. Ljus som raketen bär på i en kapsel eller en behållare. Det är då som ljusskenet som är riktigt vackert att titta på syns, säger han.