Hett om ridhuset

Det hettar till i diskussionerna om ridhuset. Ledsna ungdomar ringde nämndens ordförande sedan denne hotat riva huset. Samtalet blev en stor besvikelse.- Han kallade oss "djävla snorungar", säger flickorna.

Julia Zedig och Denice Johansson med hästen Exilia.FOTO: Marie Ridderström

Julia Zedig och Denice Johansson med hästen Exilia.FOTO: Marie Ridderström

Foto:

GÄLLIVARE2008-08-23 06:00
Ridklubben Dundret begär tre miljoner i bidrag av kommunen. Pengar för att åtgärda takläckage, måla fasaden, köpa nya sadlar med mera. Dyrt tyckte vissa politiker och började tala om att riva ridhuset. Upprörda ungdomar ringde då nämndens ordförande, Klas Holmgren (s). Samtalet blev en stor besvikelse.
- Han kallade oss "djävla snorungar", säger Julia Zedig och Denice Johansson.
"Vi älskar hästar"
De 12-åriga flickorna kommer in på redaktionen och spelar upp samtalet som de bandat på mobilen. Mycket riktigt säger Klas Holmgren "djävla snorungar". Flickorna är ledsna. De har för första gången i sitt liv kontaktat en politiker och samtalet slutade så otrevligt.
- Han är ju vuxen och politiker och borde inte säga sådana saker. Vi måste få ha kvar ridhuset. Vi är här varje dag och vi älskar hästar, säger flickorna.
Blev irriterad
Klas Holmgren förnekar att han varit otrevlig.
- Det har jag inte sagt, det kommer jag inte i håg. Det här är ju löjligt, jag värnar om ungarna. De var flera som ringde och de skrek i bakgrunden. Jag blev irriterad. Jag förklarade från början att är huset så jävla dåligt så måste vi vidta stora åtgärder och då är frågan om vi inte måste bygga nytt. Om jag har gjort något fel så ber jag om ursäkt, säger en irriterad Klas Holmgren.
Ridskoleinstruktör Maria Åhlen sitter i kommunstyrelsen för socialdemokraterna. Hon säger att Holmgrens uttalanden inte stöds av socialdemokraterna.
- Även kommunalrådet Tommy Nyström blev upprörd, säger hon.
Klubbens ordförande Vanja Eriksson uttrycker besvikelse.
- Han är en vuxen politiker och måste tänka på vad han säger. Likaså hans uttalande om att riva ridhuset. Det är så onödigt att skrämma upp barn och ungdomar innan allt är färdigt, säger hon.
Extern konsult
Ridklubben Dundret har fyra anställda ridinstruktörer och tre lönebidragsanställda. De har 450 medlemmar, de flesta flickor. I stallet finns ett 50-tal hästar. Ridklubben äger 20 hästar, de övriga är privathästar.
- Detta är kommunens största fritidsgård, öppen dagar och kvällar, varje dag utom jul- och nyårsafton. Vi ansöker om bidrag för att vi behöver hjälp med fastigheten och vi behöver få nya sadlar. Allt för mycket av vår tid och våra resurser går åt till fastighetsskötsel.
Vi vill att kommunen tar över fastigheten, vi har inte kunskaper att sköta och driva en fastighet. Vi vill koncentrera oss på barnen och hästarna, säger Vanja Eriksson.
Vid senaste mötet i nämnden beslutades att en extern konsult ska besiktiga huset.
Ridhuset har haft stora problem med vattenläckage och kan vara felkonstruerat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om