Hemsjukvården i kris: ”Vi släcker bara bränder”

Ända sedan hemsjukvården blev kommunens ansvar har personal i Gällivare efterlyst tydliga arbetsrutiner. Nu, två år senare, säger halva arbetslaget upp sig.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Gällivare2016-05-07 08:00

I Gällivare kommun ska det finnas sju sjuksköterskor och en resurstjänst som tillsammans ska besöka alla som är i behov av hemsjukvård.

Arbetsbelastningen sedan kommunen tog över hemsjukvården från landstinget har hela tiden varit hög, och nu har situationen blivit ohållbar. Nu säger fyra anställda samt en chef upp sig.

– Vi har länge efterfrågat en ordentlig arbetsbeskrivning. Det finns en som gjorts, men den är anpassad för särskilda boenden. Där har man ett tak på 15-20 patienter per sköterska. Vi har inget sådant tak, vill det sig illa skulle jag kunna få hundra patienter och jag kan ha 25 mil mellan varje, säger en anställd.

Uppsägningarna i kombination med en sjukskrivning, en pensionsavgång och en vakant tjänst lämnar endast en anställd kvar i personalstyrkan efter sommaren.

Arbetslaget har upplevt att problemen avfärdas med en förklaring om att de bara försöker få upp lönerna.

– Det är inte alls lönerna det är tal om. En del av de som slutar kommer till och med få mindre lön på det nya jobbet, säger den anställda.

När kommunen tog över hemsjukvården sade man att det skulle röra sig om ett 20-tal patienter fördelat på sex sköterskor.

– Idag har vi över 300 hemsjukvårdspatienter och över 400 hembesökspatienter då det är som mest, men vi är fortfarande samma bemanning. Och när det inte finns någon avgränsning i vårt ansvarsområde så får vi otroligt mycket att göra, säger personal.

Den senaste tiden har patientbesöken legat mellan tolv och tretton stycken, sen tillkommer telefontider och restid. Sjuksköterskornas arbetsuppdrag i hemsjukvården består bland annat av att ge rätt läkemedel, undervisa hemtjänsten och besöka patienterna regelbundet.

– Är det som det ska vara så borde det ligga mellan sex och åtta besök, säger en anställd.

Personalen har flera gånger flaggat för arbetsbelastningen och menat att en lösning måste till. I januari skickades en skrivelse till enhetschefen och i mars skickades samma skrivelse till socialnämnden - men inga svar dykt upp.

– De verkar inte vara mer rädda om oss än så. vi riskerar våra sjuksköterskelegitimationer när vi jobbar så här. Gör jag ett misstag på grund av hög arbetsbelastning och stress, då är det ju min legitimation som ryker. Vi vill inte äventyra vår egen hälsa och patienternas säkerhet, därför anser flera i arbetslaget att det är bättre att säga upp sig, säger den anställda.

Redan nu har de märkt att patientsäkerheten är hotad på grund av att saker faller mellan stolarna, däribland felaktiga medicineringar och bortglömda byten av katetrar.

– Katetern ska bytas var tolfte vecka. Men vi kanske inte hinner så då går det tretton, fjorton och femton veckor. Och så får patienter ont. Det problemet händer veckovis numera. Och tänk hur det kommer att bli till sommaren, då bara en är kvar som fast anställd, säger den personalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om