Hem till byn

KILLINGE. Sommar betyder för många släkt och hemvändarträffar. I byn Killinge mötte ett 100-tal ättlingar och hemvändare upp i lördags.

Ett drygt 100-tal hade sökt sig till hemvändarträffen i Killinge i lördags. Och stundtals rådde det folkvimel bland skolkåtorna som numera fungerar som turistlogi. FOTO: John Filipsson

Ett drygt 100-tal hade sökt sig till hemvändarträffen i Killinge i lördags. Och stundtals rådde det folkvimel bland skolkåtorna som numera fungerar som turistlogi. FOTO: John Filipsson

Foto: John Filipsson

Gällivare2008-07-23 06:00
Byn Killinge är mest känd för sina skolkåtor. Men att det är en av kommunens äldsta byar är mindre känt.
Killinge har anor ända tillbaka till 1600-talet.
- För inte allt för länge sedan bodde det också ganska många människor här i byn, säger Leo Henriksson, hembygdsföreningens ordförande.
- Största befolkningsmängden hade vi under tidigt 1950-tal när det bodde uppemot 350 bofasta i Killinge.
Samtliga pensionärer
I dag är det dock inte många. Totalt bor det elva personer kvar och samtliga av dem är pensionärer.
Enligt Leo Henriksson ligger Killinge för avsides för att man ska kunna pendla till och ifrån ett jobb, inte minst med dagens bränslepriser.
Avfolkningen av byn tog fart under sent 1960-tal när det drogs fram en väg till byn. Och sedan har det bara fortsatt.
Skolkåtorna för samebarnen hade lags ner redan under tidigt 1940-tal. Men har nu rustats och förvandlats till turistlogi.
Lever upp
Under hemvändardagen lever dock Killinge upp. Ättlingar och hemvändare från när och fjärran söker sig tillbaka till byn.
- Jag är positivt överraskad att så många har hittat hit i dag trots det dåliga vädret, säger Leo Henriksson.
Två bland många hemvändare den här lördan var Nancy och Gösta Hagafors som hade sökt sig tillbaka till barndomens by.
- Vi kommer för att träffa släktingar och vänner, säger de. Och jag tror att vi har varit med på nästan varje hemvändarträff som hållits i byn.
Det är åttonde året i rad som det hålls hemvändarträff i Killinge. Och Leo Henriksson hoppas på att yngre ska komma att engagera sig i hembygdsföreningen i framtiden.
- Vi är i behov av yngre förmågor i föreningslivet. Många av oss aktiva börjar komma upp i åren. Därför ser vi gärna att yngre också kommer med i arbetet med bland annat de här hemvändarträffarna.
Nancy och Gösta Hagafors bor numera i Kiruna och har bara en sommarbostad i närheten av Killinge. Men är födda och uppväxta i byn innan de sökte sig därifrån.
- Men hemvändarträffarna, de försöker vi komma till så ofta vi kan, säger Gösta Hagafors.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om