Han kom hem från en turné, skulle boka in en ny turné för den bok han släpper snart.
– Men det gick inte. Jag har bara mobiltelefon och bredbandet fungerade inte. Jag kunde inte skicka e-post, säger Daniel Wikslund.
Han säger att han hade två veckor på sig att ha kontakt med kultursekreterare och andra.
– Sedan gick alla på semester. Jag skickade en räkning till Telia för förlorad arbetsinkomst på 27 000 kronor. Det var i underkant, men jag fick bara 500 kronor.
I byn Tjautjas, intill Koskullskulle, bor det 250 personer.
– Medelåldern är 29 år, så det är många som bara har mobiltelefon.
Upprepade problem
Post- och telestyrelsen, som ansvarar för kontrollen av teleoperatörerna, har tidigare i år kritiserat mobilteleföretagen för otydlig beskrivning av täckningen i olika områden.
– Vi har täckning. Vad som var felet under de tolv dagar vi var utan har vi inte fått veta, säger Daniel Wikslund.
Han tycker att Telia har varit nonchalant.
– När jag talade med dem sa de att det vara bara jag som hade klagat, men jag vet att flera i byn har klagat, säger han.
NSD har tidigare rapporterat om upprepade problem med mobiltelefonin på olika håll i länet. Ofta har Telia angett att den blivit utslagen efter åskoväder. Anledningen till att reparationerna dröjt är att det tagit tid att få fram reservdelar till platsen.
Marcus Haglund, informationsansvarig på Telia, säger att avbrottet berodde på ett kabelbrott.
– Det var kabeln till telemasten som hade gått av. Problemet är att även våra entreprenörer också ska ha semester så vi hade lägre bemanning. Dessutom har det varit ovanligt mycket åskoväder i landet i sommar. Vi betar av felen eftersom de anmälts.
Handlar om lagstiftning
Han tycker att tolv dagar är länge och att det borde åtgärdats snabbare.
– Men det är svårt att förutse hur mycket åska det blir, vi utgick från tidigare somrar i planeringen, säger Marcus Haglund.
Staffan Lindmark, jurist vid Post- och telestyrelsen, PTS, känner till att Telia haft mycket att göra i sommar.
– Ja, tolv dagar låter länge. Men det är ju bra att det även finns fast telefoni i byn.
Han konstaterar att det inte finns mycket som PTS kan göra eftersom det handlar om lagstiftning.
– Jag förstår att det kan bli problem eftersom det inte finns så många så många alternativa mobiloperatörer som fungerar där. Men det finns ingen lagstiftning som säger att det alltid ska fungera. Vare sig mobiltelefoni eller fast telefoni, säger han.