Hedgården får sämst betyg

Hedgården får sämsta betyget, i personaltäthet, i den kvalitetsundersökning som socialstyrelsen gjort. Skrämmande, säger Kommunals ordförande Lena Israelsson.- Kvinnorna får jobba för hårt, vilket leder till arbetsskador och utslagning från arbetslivet.

Tillbakavisar socialstyrelsens kritik: "Jag tycker det är bra på Hedgården", säger enhetschef Sven Lundgren.

Tillbakavisar socialstyrelsens kritik: "Jag tycker det är bra på Hedgården", säger enhetschef Sven Lundgren.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2009-10-03 06:00
Hedgården är det äldreboende i Gällivare som får sämst betyg i personaltäthet. En anmärkningsvärd siffra i Norrbotten och även i Sverige.
Det är Socialstyrelsen som har undersökt kvaliteten på vården i hela Sverige. Med Äldreguiden kan man jämföra kvaliteten på vården och omsorgen om äldre. Guiden, skriver Socialstyrelsen, kan fungera som vägledning när man väljer äldreomsorg.
I Äldreguiden redovisas fakta om verksamhetens kvalitet och när det gäller personaltäthet ligger Hedgården på en bottenplacering. En etta, i en skala från 1-5.
"För lite personal"
Det här är något som Kommunal tycker är skrämmande.
- Det visar på att det är för litet personal inom vården. Man tar inte in vikarier på fulltid, bara timtid och det sliter på personalen. Även långtidsvikarier ersätts bara till 75 procent. Kvinnor kan mycket, de är jätteduktiga och inom vård och omsorg finns en tredje part som kvinnorna värnar om. Det är inte maskiner, som i gruvan, de springer ihjäl sig för att hinna med sitt arbete. De har inget andrum, från det de kommer in på sitt jobb springer de i ett, säger Lena Israelsson.
Hedgårdens enhetschef, Sven Lundgren, tillbakavisar Socialstyrelsens och fackets kritik.
"Eget ansvar för sin kropp"
- Jag tycker det är bra på Hedgården. Det sägs alltid att det är så tungt inom vården, men det finns ju hjälpmedel. Vårdyrket är inte specifikt tungt. Var och en har ett eget ansvar för sin kropp och Gällivare kommun erbjuder friskvård på betald arbetstid, säger Sven Lundgren.
Han talar om den fina vård som erbjuds de gamla. Om aktiviteter som bingo, promenader, högläsning, sångstunder, utevistelse en gång per vecka och palliativ vård, där ingen behöver dö ensam.
- Vi har teamträffar och vi har jobbat förebyggande med mobbningsfrågor. Det är ingen sanning i att personalen inte hinner ta rast. Alla har rätt till rast. Jag tror att den nya omvårdnadsbehovsmätningen som kommer i gång 2010, där man kopplar bemanningen mot behov, blir bra. Då ser man över alla enheter, säger Sven Lundgren.
Arbetsskador och utslagning
Men facket anser att kommunen sparar på fel sätt, vilket leder till att personalen drabbas av arbetsskador och utslagning från arbetsmarknaden.
- Får man inte gehör hos sin chef då resignerar man. Kvinnorna får jobba för hårt, vilket leder till arbetsskador och sjukdomar. Vi har många rehab-utredningar, så gott som varje vecka är jag på rehabträffar. Utslitna kvinnor som mår jättedåligt, de sover inte om nätterna, de lider av värk och förslitningsskador. Var finns det ett jobb på arbetsmarknaden för en 50-årig kvinna som är arbetsskadad? I kommunen finns inga reträttplatser och allt fler kvinnor sägs upp av personliga skäl, säger Lena Israelsson.

Fotnot:
Personaltäthet Gällivare: Hedgården 1, Enen 2, Gunillahem 3, Älvgården, 4, Lövberga 4, Demens 4.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om