LKAB är redo att börja röja de skadade malmvagnarna och rälsen mellan Sikträsk och Lina älv där ett av gruvbolagets malmtåg spårade ur i söndags.
Men det är Statens haverikommission som bestämmer när man får göra det. När vi pratar med Johan Gustafsson, som sitter i Stockholm och är avdelningschef på Statens haverikommission, på tisdagskvällen kan han inte säga när myndighetens utredare på plats kan ge ett röjningstillstånd för hela platsen.
– Det beror lite på. Vi har lämnat delvis röjningstillstånd för att flytta vissa fordon och sen vill vi fortsätta våra kompletterande undersökningar på själva olycksplatsen. Nu har jag inte haft någon kontakt med utredarna ute på plats, men vi kommer att kunna lämna successiva röjningsmedgivande varefter vi håller på att hitta den fakta vi behöver, säger Johan Gustafsson.
De två utredarna har jobbat i en och en halv dag på olycksplatsen och kommer att fortsätta med sitt arbete på onsdagen.
– Absolut, vi planerar för en ganska lång undersökning. Givetvis har vi samråd med både LKAB och Trafikverket om hur man röjer på bästa sätt. Så att vi kan jobba tillsammans och få till en så bra lösning som möjligt.
Haverikommissionen har inte hittat några indikationer på om det är ett fordonsfel eller ett spårfel som har orsakat olyckan. Gustafsson säger att man därför jobbar brett och även behöver vara med när LKAB röjer.
– Självklart är vi intresserade av delar som kan ligga under massorna som har ramlat ut från vagnarna och kanske vissa fordonstekniska detaljer som vi inte kommer åt förrän man har börjat röja.
Vad är det utredarna har tittat på under de två senaste dagarna?
– Dels om det finns några urspårningsmärken och sen tittar vi också på fordon när det gäller hjul och hjulaxlar. Utredarna har gått fram och tillbaka för att se om det finns tecken på spårfel eller vad det nu kan vara på de delar som är synliga. Men som vi förstår det ligger de intressanta delarna under malmen.
Bara för att haverikommissionen är på plats betyder det inte automatiskt att den gör en utredning. Beslutet om det blir en utredning eller ej var inte klart på tisdagskvällen.
Under tisdagen kunde de 27 oskadda vagnarna bakom olycksplatsen dras söderut. Även loket och de oskadda vagnarna på andra sidan urspårningen har fått flyttas.