Harry Brännström är död • Sonen: "Han kände hela Gällivare"

Gällivareprofilen Harry Brännström, 92 år, är död. Efter ett långt liv som polis, politiker och engagerad i samhällslivet så avled han den 2 september. "Det är väldigt sorgset och ledsamt", säger sonen Mikael Brännström.

Den här bilden tog jag 2024, när jag och reportern Peter Johansson gjorde ett reportaget om den just påbörjade samhällsomvandlingen i Malmberget. Harry Brännström berättade levande om ett samhälle som var något helt annat 1954 när han började som polis, än vad det var när bilden togs. Idag är alla husen på bilden borta.

Den här bilden tog jag 2024, när jag och reportern Peter Johansson gjorde ett reportaget om den just påbörjade samhällsomvandlingen i Malmberget. Harry Brännström berättade levande om ett samhälle som var något helt annat 1954 när han började som polis, än vad det var när bilden togs. Idag är alla husen på bilden borta.

Foto: Reino Jillker

Gällivare2024-09-08 13:00

Han var en stor och känd Gällivareprofil, Harry Brännström. Uppvuxen i Svensbyn utanför Piteå kom han hösten 1954 till Gällivare för att börja arbeta som polis. I Gällivare kom han att stanna. Sonen Mikael Brännström berättar om sin pappa.

– Han var till glädje för många och han kände hela Gällivare. Vi kamperade ihop hela livet och han var alltid världens bästa pappa. Fram till stroken den 17 juni så hade han alltid varit frisk. Stroken påverkade honom men den drivkraft och vilja att komma tillbaka var beundransvärd. Ända till slutet var han klar i huvudet. Han var alltid ett stort stöd och har funnits till hands för mig och för många andra människor. Det är väldigt motigt för nu är det en epok som tar slut.

undefined
Harry Brännström var mycket engagerad i Dundret och var på den tiden ordförande i fritidsnämnden som ansvarade för Dundrets verksamhet.

I en intervju 2014 berättade Harry Brännström för journalisten Peter Johansson om när han steg av tåget på Gällivare järnvägsstation för att börja arbeta som polis.

Vi skriver den 28 oktober 1954 och hans arbetsplats blir Malmberget där polisstationen vid den tiden ligger efter Kaptensvägen.
Det han slås över är pulsen i gruvsamhället men även bostadsbristen.
De första veckorna tvingas han sova i en av cellerna i polishuset.
– Det var ju primitivt. Nog fick man väl nåt täcke och så men det var väl inte något som man minns som något angenämt, säger Harry Brännström.

undefined
Harry Brännström på cykeltur runt Skurholmsfjärden i Luleå den 20 juli 2023. Sonen Mikael Brännström tog bilden.

 

undefined
"Polisyrket har stundtals varit tufft men har också fört mycket gott med sig", berättade Harry Brännström för reportern Joel Abrahamsson. En av många intervjuer som Harry Brännström gav under sin tid i Gällivare.

Tanken var att han skulle arbeta i Malmberget över vintern för att sedan återvända till Piteå, men en ung kvinna kom att förändra hans planer, berättade han i en artikel i NSD. I 41 år skulle han komma att arbeta som polis. Några fall som stack ut lite extra var Vietaskuppen och Appojauremorden.

Tore Nilsson Springare arbetade under 1980-90 talet som polis i Gällivare. 

– Harry jobbade på utredningssidan och jag var yngre och var vakthavande på ordningssidan under den tiden. Fick vi något större jobb på natten så fick man ringa Harry som hade jour på kriminalavdelningen. Han var kvick för man hade knappt lagt på luren så var han på polisstationen. Jag minns att han var lättsam att arbeta med. Vad jag lärde mig av honom var att man ska ta det lugnt med människor. De som hamnade hos oss hade haft sina tråkigheter, men man ska behandla dem schysst, säger han.

undefined
En av de mest uppmärksammade fallen som Harry Brännström upplevde som polis var morden i Appojaure. Tillsammans med en kollega åkte de till Appojaure och upptäckte morden på det holländska paret i tältet.

Harry Brännström var mycket engagerad i kommunpolitiken och var under en tid vice kommunalråd. En som minns är Tomas Junkka, vice ordförande i Socialdemokraterna i Gällivare.

– Harry Brännström var ända sedan 1960-talet en centralperson i socialdemokraterna i Gällivare. Han var aktiv inom partipolitiken ända till i år för han var på vårt medlemsmöte senast i juni. Han kom till våra medlemsmöten och hade ofta konstruktiva inlägg och förslag. Genom åren har han haft många politiska uppdrag i partiet i Gällivare. Han satt i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, fritidsnämnden, stiftelsen Dundret och var under många år borgerlig vigsel- och begravningsförrättare. Han var en av de gamla kämparna i partiet som var god vän och samtalspartner med många av oss som var yngre. Han var alltid vänlig, konstruktiv och var omtyckt av alla, säger Tomas Junkka.

undefined
Totalt har Harry Brännström åkt Dundret runt 45 gånger, senaste gången 2017. Bilden är från 2013. "Vi tampades mycket i skidspåret. Jag var 12 år yngre så jag var lite snabbare ibland, men han var en duktig skidåkare", säger Tore Nilsson Springare.

Harry Brännström var också en duktig skidåkare. Hela 45 gånger genomförde han Dundret runt.

– Det sista Dundret runt åkte han för fyra år sedan. Med det är han är bland de äldsta som genomfört loppet, säger sonen Mikael Brännström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!