Här kommer Gällivares riddare

Det är full fart i ridhuset i Gällivare. En efter en kommer ryttarna galopperandes och klubbar ner bollar från pelare med en lans i trä och fångar sedan upp en ring med lansen.

Ronny Drakdal, Kurt Nilsson och Gustav norman med hästarna Loppan och Sissoue.

Ronny Drakdal, Kurt Nilsson och Gustav norman med hästarna Loppan och Sissoue.

Foto: Monica Olofsson

Gällivare2019-09-15 13:14

En clinic av det mer annorlunda slaget hölls i helgen i ridhuset på Ridklubben Dundret. Det handlar om tornerspel där ryttarna får lära sig att med precision och fart få med sig olika föremål från banan alternativt att slå ner saker med hjälp av en lans i trä.

Det är riddarna Kurt Nilsson, eller Garanas från Nattavaara och Gustav Norman, Sir Wilhelm Erövraren, som tillsammans med kämparna Robin Moldenius, (Tage Blodrist), Marcus Johansson ( Alf Toresson) och Ronny Drakdal håller i clinicen och därefter visar upp ett riddarspel på Nunisparken i Gällivare för allra första gången.

– Tornerspel är en teaterföreställning som berättar en historia och där man avgör en tvist genom en riddarkamp. Vi är som ett teatersällskap som arbetar efter ett manus och har repliker. Det kan vara allt från Robin Hood, vikingspel och pirater, berättar Kurt Nilsson, som precis som sitt riddarnamn antyder, har anknytning till Nattavaara.

– Jag är född där och har fortfarande släkt kvar i Gällivare, säger Kurt Nilsson.

Han berättar att han så sent som 2011 fick ingivelse att börja med tornerspel. Han befann sig på en medeltidsmarknad där han tittade på riddarspel. Plötsligt hörde han tre hästar bakom sig som kom dundrandes i full galopp.

– Jag fick en förnimmelse, det här har jag hållit på med, säger Kurt Nilsson.

Han hade ridit innan – men inte mycket. Han säger själv att han har extremt hög ambitionsnivå, vilket han bevisligen har. Den har tagit honom till toppen när det gäller riddarspel, några SM-medaljer har det blivit.

Även Gustav Norman är en av Sveriges bästa riddare med bland annat SM-guld i individuellt tornerspel och i lag i klassiskt tornerspel. Han började å andra sidan med tornerspel som elvaåring – i dag är han 34.

– De flesta hästar fixar att hålla på med tornerspel, man måste få acceptans hos hästen, visa att pinnar eller svärd som man använder är en del av oss och inte ett tillhygge, säger han.

Ett av de sju ekipagen som provade på tornerspel på lördagen är Nina Hirvonen med hästen Thelma. Nina Hirvonen säger att hon bestämde sig för att prova riddarspel efter att ha skadat sig och inte kan hålla på med dressyr.

– Det svåraste var att fokusera, att hitta tajmningen. Men det var jätteroligt. Thelma är en häst som ställer upp på allt, säger hon.

Sussie Isaksson är initiativtagare till evenemanget och säger att hon länge varit intresserad av tornerspel. Hon säger att dagen med tornerspel varit givande - och gav mersmak.

– Det svåra är att rida med tunga lansar med bara en hand och samtidigt inte peta i lampor eller i hästen. I morse fick vi fäktas och då måste man verkligen vara medveten om sin kroppskontroll, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om