På tisdagen släppte Gällivare fiskevårdsområde i samarbete med Porjus fiskeodling ut 1 000 regnbågsforeller i Nuolajärvisjön. Ett dygn senare kunde man se hur de vakade.
- De vakar på bra men håller sig ännu i en båge runt bryggan och har inte kommit sig i väg ut i sjön, säger Jim Apelqvist.
Porjus fiskeodling
Vanligtvis brukar fiskevårdsområdet vänta i 14 dagar efter fiskutsläpp innan fiske tillåts men i år gör det ett undantag.
- Ja i år väntar vi bara fem dagar. Vi vill inte stänga sjön för fiske när det är så många som har köpt årskort.
Regnbågsforellerna de släppt ut kommer alltså från Porjus fiskeodling och väger cirka tre hekto stycket. Sedan tidigare finns också en hel del laxöring och röding i Nuolajärvisjön.
- Det finns även ruda, som är en gräsätare, i sjön. De väger cirka 2,5 kilo. Den är inte mycket till matfisk eftersom det är mycket ben i den. Det är egentligen bara speciellt att få den. Här uppe är den inte så stor men söderöver finns speciella föreningar som fiskar efter ruda, säger Jim Apelqvist.
Vad är det som gör Nuolajärvisjön idealisk för fisk?
- Det finns tre kallkällor i sjön och mycket mat till fiskarna. Bland annat i insjöräkor och stenbetting, som är en tiocentimeter stor fisk som äts av större fiskar.
Kenneth Berggren är fiskebevakare i området sedan sju år tillbaka.
Har du kommit på många tjuvfiskare här?
- Nog finns det en och annan. Och de stjäl inte bara fisk, de tar ved från grillplatserna också. Jag har med egna ögon sett hur de kommit med släpvagnar och lastat ved. Nu portioneras veden ut lite åt gången just för att motverka det.
Gällivare fiskevårdsområde är stort och innefattar många sjöar och fiskevatten förutom Nuolajärvi. Bland annat Vassara träsk, Vassara älv, Harrträsk, Sikträsk, Lina älv och en massa abborrsjöar runtomkring.
Ideellt arbete
- Men det är Nuolajärvi som är vårt främsta skötebarn. Den är tätortsnära och lättillgänglig för familjer. Och det inte bara för fiske. Det är många som kommer hit och bara sitter och grillar också, säger Jim Apelqvist.
Gällivare fiskvårdsområde jobbar helt ideellt och i samarbete med Gällivare kommun gällande Nuolajärvi som friluftsområde.
- Man kan väl säga att vi ansvarar för vattnet och kommunen för det runtomkring. Men vi hjälps mycket åt med både och, säger Jim Apelqvist.