Klockan nio på tisdagsmorgonen samlas skidgymnasiets elever från årskurs tre och fyra på Hellnerstadion. I lätt snöfall går lärarna igenom passet innan de alla ger sig ut i spåren. Dagens schema består av varierade stakningsintervaller. Varv efter varv stakar de runt den kuperade slingan, vissa gånger med bara höger stav och vissa gånger med bara vänster stav. Därefter väntar ytterligare mellan en och två timmar fri åkning innan morgonpasset är slut.
– Det betyder väldigt mycket att kunna träna på dagtid. Vi kan träna hur mycket vi vill och med professionella tränare, det är en förmån, säger Joel Åström, årskurs tre på teknikprogrammet.
Eleverna, som bland annat har guld från både ungdoms-SM och junior-VM på meritlistan, ägnar en dag i veckan helt åt träning och teori. De dagarna innefattar ett morgonpass, en teorilektion och ett eftermiddagspass. Daniel Sonntag menar att det är en nödvändighet för att kunna ta nästa steg.
– Det är guld värt. Dubbla pass förbereder åkarna för livet på seniornivå, säger han.
Efter morgonpasset är det dags för lunch innan de återigen samlas, denna gång i skidgymnasiets lilla vallabod utanför Välkommaskolan i Malmberget. Dagens teori riktar sig mot just vallning, något som blivit allt viktigare inom skidåkningen.
– Det har ju trots allt blivit lite av en materialsport och även om de inte alltid vallar själva så är det viktigt att förstå varför de ska göra på ett speciellt sätt och de lär känna sitt material bättre. Men de flesta elever har redan ganska bra koll, säger Daniel Sonntag.
Teorilektionerna riktar sig också mot träningslära, anatomi och nutrition. Även det kunskaper som satsande skidelever kan dra nytta av.
– Eftersom vi tränar så ofta handlar det mycket om att få i sig rätt mängd energi. Även om jag alltid varit ganska noga så tänker jag kanske lite mer på just vad jag äter, säger Linda-Marie Tillstam, årskurs tre på naturprogrammet.
Utöver gymnasiets gemensamma träningar kör eleverna egen träning med bland annat gym, löpning och än mer skidåkning. De elever som tränar mest kommer upp i över 700 träningstimmar på ett år. Något som nödvändigtvis inte behöver gå ut över skolarbetet.
– Det brukar inte vara några problem. Största delen är det bra scheman och kursplanen går bra ihop med träningen. Sen har de flesta lektioner på kvällarna också, säger Joel Åström.
På eftermiddagspasset testas de nyvallade skidorna och dagen lider mot sitt slut. För de elever som inte har kvällslektioner förstås.