Här begick Boliden fornminnesbrott

Det här är allt som blev kvar av fornlämningen på Aitikområdet. Boliden begick fornminnesbrott och tvingades betala böter på 100 000 kronor.

ELDSTAD. Platsen där härden fanns innan den schaktades bort.

ELDSTAD. Platsen där härden fanns innan den schaktades bort.

Foto: Nils Harnesk/Norrbottens museum

GÄLLIVARE2016-12-14 17:00

– Det är en mycket tråkig händelse. Vi hade gjort en utmärkning och ändå hände det här, säger Björn Koreem, områdeschef vid Bolidens Aitikgruva.

Brottet begicks i somras i samband med att en härd, alltså en gammal eldstad, upptäcktes på södra delen av Aitiks industriområde, i samband med att man utförde arbeten för att utvidga sandmagasinet.

Boliden märkte ut fornlämningen och anmälde till länsstyrelsen, som beslutade att villkoret för att härden skulle få tas bort var att en arkeologisk undersökning först genomfördes.

Men när arkeologerna anlände för att gräva ut eldstaden upptäckte de att en grävmaskin kört över avspärrningarna runt lämningen och att allting redan var bortschaktat.

Länsstyrelsen gjorde anmälan till polis och åklagarmyndighet, som utredde ärendet. I november fick Boliden en företagsbot på 100 000 kronor som man accepterade att betala. Därmed gick saken inte till domstol.

– Vi vet inte riktigt vilken av våra entreprenörer som gjort detta, tyvärr. Det är mycket beklagansvärt. Vi har gått ut med en allmän information om vikten av att vi har respekt för sånt här, säger Björn Koreem.

Ann-Christin Burman, antikvarie vid länsstyrelsen, anser att det är bra att Boliden fick böter.

– När man lämnar in ett ärende så vill man så klart att det ska bli en påföljd. Det är nog lite genant för Boliden, säger hon.

Det är dock ovanligt att fornminnesbrott leder till dom eller böter. Under åren 2000–2010 anmäldes 176 misstänkta brott enligt riksantikvarieämbetet, men endast 16 fall fick någon form av påföljd.

– Tyvärr är det så. Det ska du egentligen fråga åklagarna om varför. Men antingen brukar det vara så att brotten inte bedöms som grova och eftersom preskriptionstiden då är två år hinns det ofta inte med. I andra fall är det ofta svårt att bevisa vem de facto som är ytterst ansvarig, säger Burman.

Vad anser du om bötesbeloppet? 100 000 kronor är inte så kännbart för ett företag i Bolidens storlek.

– Storleksordningen kan jag inte bedöma.

2011 krävde riksantikvarie Inger Liliequist i ett debattinlägg i Svenska dagbladet att lagstiftningen för fornminnesbrott skulle skärpas. "Fornminnesbrott har i dag samma straffvärde som snatteri, vilket inte står i paritet med det värde som vår gemensamma kulturmiljö har", skrev hon bland annat.

Läs mer: Fornlämningar söndergrävda i Jokkmokk

Ett liknande ärende inträffade i Jokkmokk sommaren 2015 då 400 år gamla fornlämningar förstördes av en entreprenör till Vattenfall. Det ärendet utreds fortfarande.

NSD har sökt kammaråklagare Håkan Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!