Planerna presenterades för första gången i mitten på juni. På fredagen var WA3RM på plats i Gällivare för att fortsätta sina diskussioner med kommunen om livsmedelsprojektet.
– Vi har lovat att presentera lite mer konkret om vilka möjligheter som finns. Det sitter vi och planerar nu. Det är en väldigt övergripande bild av vad man faktiskt kan göra. Det kommer att vara en lång process. Det ska vi vara klara med innan jul, säger Fredrik Indebetou som är en av grundarna av WA3RM.
Kommunen och företaget har skrivit ett avtal, nu handlar det om att bli lite mer konkreta.
– Det vi måste reda ut nu är att få fram ett förslag om det här är möjligt. Om det är en hållbar plan. Se får vi titta på vad det innebär i markanspråk och det får anpassas efter vad som finns att tillgå.
Produktionen är tänkt att starta 2026 och det är spillvärmen från Hybrit-anläggningen som ska användas till att driva WA3RM:s växthus där ska odlas grönsaker och fisk.
Det var just den gröna omställningen som gjorde att företaget blev intresserat av Gällivare.
– När vi väl har fått kontakt är det helt uppenbart att Gällivare representerar något som jag tycker är helt unikt. Det finns ett industrihistoriskt perspektiv och det finns ett nutidshistoriskt perspektiv som är jätteintressant. Det är bara positivt i attraktion, säger Indebetou och fortsätter:
– Hybrit är en världsnyhet. Det är en helt unik händelse. Det är både ödmjukt och fantastiskt att vara med i.
WA3RM har räknat på att man kan få ut 800 gigawattimmar i spillvärmenergi under ett år. Det är samma mängd energi som behövs för att värma upp 40 000 villor under ett år.
Fredrik Indebetou säger att det är för tidigt att prata om hur många jobb som anläggningen i Gällivare kan skapa.
– Men vi pratar om tusentals jobb, säger han och fortsätter:
– Det som är bra här är att det inte är säsongsjobb. Det är året runt-jobb med heltidsanställningar. Det blir en hållbar jobbsituation som vi hoppas att många i Sverige kommer att vara intresserade av att söka sig till.
WA3RM är ett företag som utvecklar och finansierar lösningar för att använda spillenergi för att producera livsmedel och biobränsle.
– Vi sitter inte med någon specifik teknik utan vi tittar på möjligheter och sen identifierar vi företag som har bäst teknik.
I Frövi i Örebro län håller företaget på att skapa det som ska bli modellen för verksamheten i Gällivare. På det 32 hektar stora området i Frövi ska det byggas växthus och räkodling som använder spillenergi från förpackningsföretaget BillerudKorsnäs till att odla olika sorters tomater och jätteräkor.
– Det blir det enskilt största i Sverige på tio hektar växthus och tio hektar räkodling. Kapaciteten beror på vad man odlar, men vi brukar prata om fem till åtta ton i årsvolym i växthusdelen och 4000 ton i räkodlingen. Det anställs ungefär 200 personer.
I september nästa år ska produktionen vara i gång och det är ett nederländskt företag som ska odla i växthuset.
WA3RM håller på att ta konceptet med spillenergi ett steg längre.
– Det som vi gör är att vi tar den spillvärme som inte kan användas naturligt till andra ändamål i ganska låga gradantal. Fröviprojektet är extremt utmanande. Nu är vi nere på 45 grader och det tror jag inte finns så många i dag som förmår. Det finns enheter runt om i världen som har access till spillvärme från kemfabriker som är väldigt, väldigt varm. Då är det lättare att hantera. Tricket är att kunna jobba i de lägre temperaturerna.