Här är Dundrets stora planer inför framtiden

Det är fem delar som ska förändra fjällanläggningen i Gällivare. Nu kan vi berätta mer om Dundrets framtidsplaner. ”Vi vill få till ett byfjällsområde”, säger Dundrets Tobias Larsson.

Nu berättar Tobias Larsson, verksamhetschef på Dundret, mer om framtidsplanerna. ”Egentligen ska man måla om Dundret på något sätt. Vi måste göra det här. Som det är nu är den enda produkten vi har skidåkningen", säger han.

Nu berättar Tobias Larsson, verksamhetschef på Dundret, mer om framtidsplanerna. ”Egentligen ska man måla om Dundret på något sätt. Vi måste göra det här. Som det är nu är den enda produkten vi har skidåkningen", säger han.

Foto: Mattias Friberg

Gällivare2022-02-01 19:00

2021 hade Dundret 56 000 unika besökare. För några veckor sedan berättade Tobias Larsson, verksamhetschef på Dundret, att målet i framtiden är att ha 300 000 unika besökare per år på anläggningen. 

Vägen dit finns i den plan som Dundret håller på att ta fram. Det viktigaste i den är detaljplanen.

– Vi hoppas att den kan vara klar i slutet av 2022 eller i början av 2023 så att vi kan börja bygga så fort som möjligt, säger Tobias Larsson.

I den här förvandlingen går att plocka fram fem viktiga delar:

1. EN NY SITTLIFT

Liften ska byggas i det västra området av anläggningen och en tänkt mellanstation är vid Pelikansjöarna.

– För att vi ska få nån att bygga på marken är vi i behov av att bygga en sittlift. Den ska även lösa en del av våra vindproblem med Expressen. Därför vill vi ha en mellanstation där vi kan köra till trädgränsen, säger Tobias Larsson.

En ny lift skulle också kunna göra att det går att fixa en bra Super G-bana på området.

2. NYA SNÖKANONER

– Dundret har alltid haft en konkurrensfördel med att vara tidig med snö. Vi har tappat det för att vårt snökanonsystem är gammalt, säger Larsson.

Nu jobbar personalen med att manuellt lägga snö. Med ett modernt system blir allt säkrare och man kan bättre utnyttja sina resurser.

– I det nya systemet finns det väderstationer som mäter vinden och alla förhållanden och så ser de att "nu vill vi spruta snö". Då ställer den in sig med tanke på de väderförhållanden som är och lägger den rätta mängden snö.

Larsson tror att nya snökanoner kan göra att det blir Dundret kan ha snö i början av november.

3. CYKELBANA

Det ska byggas en mountainbikebana där man kan åka nerför fjället.

– Den kommer vi att bygga redan i sommar. Där pratar vi med cykelklubben och vi har en stigbyggare som håller på och ritar. 

4. HOTELL OCH BOENDE

Dundret pratar med intressenter som både vill bygga ett hotell och bostadshus. Det ska bli som en by där det även ska finnas affärer.

– Hotellet ska vara ett destinationshotell. Alla intressenter vi pratar med tycker att det ska vara en besöksplats året runt. Man vill besöka det för att det finns ett bra spa. Det blir inte bara bäddar, det ska vara en upplevelse att bo på hotellet. Det blir den signifikativa byggnaden som egentligen sätter hela arkitekturen på hela området. 

Vad pratar vi för storlek på hotellet?

– Det beror på vem man pratar med. Vissa säger att det ska vara upp till 200 bäddar. Vissa pratar mellan 200 och 1000 bäddar. Det måste vi reda ut i masterplansjobbet. Vi kan inte bygga ett hotell med 1000 bäddar om vi inte behöver det. 

Hur många bostadshus det blir är inte klart, men där tänker sig Larsson att det ska vara tätt och mysigt. Med Kåkstan som inspiration.

– De flesta som kommer att äga de här bostäderna tror vi inte kommer att bo i Gällivare. Utan de kommer att investera i en lägenhet och så hyrs den ut. 

5. KRINGAKTIVITETER

Kringaktiviteterna ska stärka alla andra delar av Dundret. Det kan vara saker som icekarting (gocart på snö), tubing (en bana där man åker i stora däck) och skridskor.

– Man vill inte bara vara här och åka skidor utan vad händer på kvällen? En sak vi tittar på är ett inomhusbarnland. Hur kan vi binda ihop det med Trollihopp och vårt utomhusbarnland? Så att barnen kan åka skidor på dan och sedan vara inomhus och leka. Men kanske till och med kan ha ett dagis. 

Inte ensamma på fjället

Skidåkare är inte de enda som är på fjället. Här finns även renar under olika delar av året. Tobias Larsson säger att Dundret har intensifierat samarbetet med samebyn för att se till att man kan samverkan.

”Om vi får fler besökare här kommer fritidsaktiviteterna att sprida ut sig på fjället. Där är det viktigt att vi kan jobba med samebyn.  Vilka problem kan finnas hos de som vi kan hjälpa till att lösa med nån form av kommunikation?”, säger Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!