Här är de misstänkta bombmännen från Norrbotten

Ett utåtagerande beteende, stora problem i skolan – och missbruk och kriminalitet. Det är den bild som framträder i en kartläggning av de två bombmännen från Norrbotten.

Följderna av bombdådet i Fullerö norr om Uppsala var förödande på många sätt.

Följderna av bombdådet i Fullerö norr om Uppsala var förödande på många sätt.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Gällivare2024-08-11 19:00

Tre bomber detonerar under tre dygn i september 2023 med början i Hässelby i Stockholm. Raden av bombdåd fortsätter sedan i Linköping och avslutas med värsta tänkbara utgång i Fullerö norr om Uppsala. 

I dag riktas misstankar om bland annat mord, försök till mord och grov allmänfarlig ödeläggelse mot åtta män.

Två av dem är från Norrbotten.

En 23-årig Luleåbo misstänks för delaktighet i alla dåd. Han pekas av åklagaren ut som den person som placerat bomben på en uppfart i Fullerö den 28 september.

Ett dåd som leder till att en ung kvinna mister livet.

Den misstänkte 20-åringen, som har vuxit upp i Gällivare, påstås vara den som byggt och tillhandahållit de tre bomberna.

I flera domar och beslut framträder en bild av de två männen – innan de grips misstänkta för dåden. 

I början av 2022 tar socialnämnden i Gällivare beslut om att 20-åringen omedelbart ska omhändertas med stöd av lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU.

Vården kan inte bedrivas på frivillig väg, anförs det.

Då har han varit frivilligt placerad i ett familjehem sedan 2020. Orsaken: ett utåtagerande beteende och ständiga bråk i privatliv och skola.

Vid flera tillfällen ska han under den tiden ha avvikit, uppges det. När han återkommit har provtagningar visat positiva resultat för narkotika.

Under hösten 2022 avslår kammarrätten i Sundsvall 20-åringens överklagan och beslutet från socialnämnden i Gällivare står fast.

I utslaget framkommer det att 20-åringen har känt sig hotad efter att han uppmanats betala en skuld. 

En vårdplan upprättas i samband med att han döms för brott mot knivlagen under hösten.

Under rubriken "Mål med vården" anför handläggaren bland annat att han inte ska vara rädd för att bli uppsökt i sitt hem. Men också att han behöver verktyg för att skydda sig mot kriminella kontakter.

Enligt en närstående person som NSD pratat med ska han haft en skolgång som inte fungerade. Orsaken ska bland annat ha varit svårigheter att kontrollera sina impulser.

20-åringen från Gällivare är tidigare dömd vid ett fåtal tillfällen för relativt lindrig brottslighet, bland annat brott mot knivlagen och ringa narkotikabrott. 

Den 23-årige Luleåbon har ett omfattande brottsregister och ett flerårigt narkotikamissbruk i bagaget. Han är dömd för bland annat flera fall av häleri, olovlig körning och stölder. Vid ett av de inbrott han döms för hösten 2021, stal han pengar och sprit från ett hotell i Luleå.

Vid ett annat samma år blev bytet en dator.

Som försvårande omständigheter i bombmålet anför kammaråklagare Thomas Bälter bland annat följande: dådet har "utgjort ett led i en brottslighet som utövats i organiserad form". 

Åklagaren anser det klarlagt att bomberna var en del i det gängkrig som pågår i Mellansverige.

– Anstiftare kopplade till Foxtrot har styrt bombmakaren och utförarna i hur de ska agera, sa Bälter på en pressträff enligt tidningen Expressen efter att han väckt åtal.

När 20-åringen greps den 11 oktober hittades 25 kilo dynamit, sprängkapslar och stubintråd i bagaget på den taxi han färdades i. Utöver det hittades instruktioner för ett kontraktmord vid gripandet.

De två männen från Norrbotten och övriga åtalade, som alla förnekar brott, riskerar livstids fängelse.

Rättegången startar på måndag.

I en tidigare version av den här texten benämnde vi 23-åringen som bördig från Kalix. Den uppgiften är felaktig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!