Här är campingen som inte är beroende av vädret

Det går bra för Gällivare camping, trots att sommaren i Gällivare inte varit den bästa.- Vi har otroligt många tyska turister och är inte alls be-roende av vädret. Gästerna stannar till när det är dåligt väder, säger Allan Martinsson.

Två tyska herrar, Georg Ustermann och Hartmut Wilke,  kommer från Bremen i Tyskland och övernattar på Gällivare camping. Största upplevelsen i norr var Nordkap. FOTO: Marie Ridderström

Två tyska herrar, Georg Ustermann och Hartmut Wilke, kommer från Bremen i Tyskland och övernattar på Gällivare camping. Största upplevelsen i norr var Nordkap. FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2010-08-04 06:00
Gällivare camping ligger naturskönt vid Vassaraälven, med fin utsikt mot Dundret. Det uppskattas av gästerna som strömmar till, trots att sommaren inte varit den bästa. Fjällvandrare i tält, motorcyklister på vandrarhem och husbilar och husvagnar i långa rader, så ser det ut när kvällen kommer. Många gäster övernattar och drar sedan vidare, långliggare är mer sällsynta.
Uppåt för campingen
Många turister kommer från Tyskland. Birgit och Sven Kurtz från Tyskland är på cykelsemester i Norrland och har slagit upp sitt tält på den gröna gräsmattan.
- Vi cyklar tio mil om dagen, men till Nordkap tog vi bussen. I morgon ska vi åka Inlandsbanan till Arvidsjaur, säger Sven Kurtz.
Paret brukar fjällvandra på Kungsleden och trivs med naturen och människorna i norr.
- Vi älskar Sverige, säger Birgit Kurtz.
Två tyska herrar, Georg Ustermann och Hartmut Wilke, kommer från Bremen i Tyskland och övernattar i vandrarhem. Största upplevelsen i norr var Nordkap.
- Att vara vid den yttersta punkten på den här kontinenten, det är stort, säger de.
Semestern har varit fin, säger de, med måttligt med regn, men besvärlig blåst i Norge. Åtta dagar tillbringar de i Norrbotten och övernattar en natt i Gällivare.
Gällivare camping har en riktigt fin sommar i år, med en tioprocentig ökning av antalet gäster. Här finns 120 bäddar och campingen är öppen året runt. Intill campingen finns strandkaféet, Pluppskogen, historiska byggnader och ett lappläger. Turisterna har besökt Dundret i midnattssol, gått under jord på guidad gruvtur eller fiskat i älven eller i Nuolajärvi.
Inte väderberoende
- Vi har sålt massor av fiskekort i år. De flesta kommer från Norge och Sverige, men vi har besökare från hela världen. Trots att den norska kronan är lite svagare har vi fler norska gäster än tidigare år. Det kan bero på att det har varit fruktansvärt dåligt väder i Nordnorge, säger chefen Allan Martinsson.
I Gällivare har vädret inte varit det bästa, men Gällivare camping är inte alls väderberoende, säger Martinsson. Tvärtom, så ökar antalet gäster när vädret är lite ruggigt på kvällen.
- Är det dåligt väder så stannar man till. Många är på genomfart och på väg mot Nordkap, säger Allan Martinsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om