Cora Karlsson och Petra Åhl funderade i ett år innan de kom i gång. Men nu har de startat Medskapandebyrån som ägs av Ávki. Byrån ska lyfta fram kulturen och kreativiteten.
– Tanken är att vi vill berika Gällivare. Gällivare behöver mer aktiviteter, mer mötesplatser, mer kultur och mer kreativitet. Finare miljöer också, säger Cora Karlsson.
Byrån är ett ettårsprojekt, finansierat av pengar från Leader Polaris och Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Sedan är det tänkt att organisationen ska leva vidare och klara sig själv.
Och projektet ska utveckla platsen Gällivare.
– Platsutveckling handlar om att gestalta en plats, forma den, få ett innehåll i platsen och marknadsföra den, säger Petra Åhl.
Det ska göras genom att jobba tillsammans med föreningar, företag och kommunen.
– Det som lyfts fram i det här projektet är kultur och historia. Medskapandebyrån är en praktisk möjliggörare. Man pratar väldigt mycket om att vi måste bli bättre på kulturella evenemang och bli bättre på att lyfta fram kulturen. Här vill vi göra det hands on. Det här blir ett ställe där vi har kulturen i centrum. Så att människor får känna att det finns kultur i Gällivare, säger Åhl.
Både Karlsson och Åhl har tidigare levt på andra ställen än Gällivare. Nu vill de vara med och lyfta historierna från sin kommun. Visa att det inte bara handlar om gruvindustrin och fjällvidder.
– Jag är ifrån den här kommunen, men jag kan känna att jag är fattig på vår historia. Var kommer vi ifrån och vad har funnits på platsen? Vilka personer har verkat här? Vi har inte fått lära oss det i skolan. Vi måste börja berätta vår egen historia, säger Karlsson.
Verksamheten är redan i gång på Storgatan 9 i centrum. Konstnären Baqer Hasan har hyrt in sig och har ateljé i ena hörnan av lokalen.
Det går att komma dit på Fixarfredagarna, ta en kopp kaffe och kanske hjälpa till med att fixa lokalen. Nästa steg är att hitta fler platser att utveckla.
– Det här är det första uppdraget vi har gett oss själva. Att utveckla Storgatan 9. Det ska få sitt namn och invigas sista helgen i januari på Polarvinternatten. Det här blir en samlingsplats för målare, skrivare, fixare och trixare. Alla typer av skapande människor. Vi ska kunna ha kurser här, men man ska också kunna konsumera upplevelser i form av vernisagger till exempel, säger Åhl.