"Har aldrig upplevt något liknande"

Nu är måttet rågat. Hemtjänstens personal har fått nog. De kräver delaktighet och medbestämmande. De som orsakar missnöjet är en ny omorganisation och nya scheman som undersköterskorna ej får påverka.
- Det känns som om vi blir straffade, som om arbetsgivaren vill statuera makt, säger kvinnorna.

Undersköterskor som fått nog. Inger Blom, Syliva Sjöholm, Kristina Nilsson, Eva Magnusson, Angelika Hansson, Anne Karlsson, Lena Ömalm, Yvonne Nordmark, Ras-Marie Karlsson, Inga-Lill Edvardsen,            Anna-Karin Isaksson och Marie Wuopio.FOTO: Marie Ridderström

Undersköterskor som fått nog. Inger Blom, Syliva Sjöholm, Kristina Nilsson, Eva Magnusson, Angelika Hansson, Anne Karlsson, Lena Ömalm, Yvonne Nordmark, Ras-Marie Karlsson, Inga-Lill Edvardsen, Anna-Karin Isaksson och Marie Wuopio.FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2013-03-08 11:27

Undersköterskorna i hemtjänsten är upprörda över sin arbetssituation. I många år har de slitit och kämpat med en underbemannad skara. Nu när de äntligen ska få nya medarbetare borde allt vara frid och fröjd, men omorganisationen skapar problem.

"Överkörda"
- Jag har jobbat och trivts i yrket i 30 år, men jag har aldrig upplevt något liknande. Vi känner oss helt överkörda, säger Inger Blom.

Läget beskrivs som kaotiskt och auktoritärt. Alla har fått söka nya tjänster, grupper ska omorganiseras. Nya scheman ritas av arbetsgivaren. Orättvisa scheman, enligt kvinnorna, då vissa får jobba många kvällar, andra måste jobba till 22 fredagar före ledig helg. Det blir delade turer på helgerna för de som jobbar var tredje helg. Många måste jobba varannan helg, mot tidigare var tredje helg.

- Vi har ju ett privatliv. Hur ska vi hinna åka till stugan om vi jobbar sent en fredagskväll, säger Ros-Marie Karlsson.

Förr gjorde kvinnorna egna scheman som fungerade bra. De oroar sig för att brukarna måste möta ännu fler ansikten i framtiden. Nya scheman ska vara klara 25 mars. Det blir ingen vårsemester i år, säger de.

Kritik mot nya chefen
- Vi som har barn kan inte planera för dagis, säger Yvonne Nordmark.

Det finns kritik mot nya äldreomsorgschefen som jobbat sedan i höstas men ännu inte presenterat sig för gruppen. "Vi vet inte hur hon ser ut". De har inbjudit sin chef till gruppen men känner att de inte är viktiga nog för att få plats i hennes kalender. Grupperna ska bli fem i stället för fyra. Enligt kvinnorna är det en illusion att tro att det blir små grupper, eftersom personaltätheten inte räcker till. Det blir i praktiken två jättegrupper säger de.

Fackföreningen Kommunal förstår kvinnornas kritik.

Godtar ej schemana
- Personalen mår inte alls bra. De har gått kort länge och haft jättekämpigt. Nu har äldreomsorgschefen tagit tag i det och gör om teamen och anställer folk. Det är ju bra men det brister i informationen. De vill göra egna scheman och chefen har sagt att de ska de få göra till hösten. Hon har jättemycket att göra men jag har talat med henne och bett henne besöka dem, i bland måste man prioritera. Jag godtar inte schemana. Ska arbetsgivaren göra grundscheman ska de vara så likvärdiga som möjligt. Alla omorganisationer föder oro och det är länge sedan vi haft en stor omorganisation, säger Agneta Nordqvist.

Stor omorganisation
Äldreomsorgschef Kerstin Nilsson Johansson:

- Jag förstår att det finns en stor oro. Det är inget jag blundar för och jag ska besöka gruppen. Hemtjänstens personal är väldigt duktig och ansvarstagande. De har levt i ett gungfly länge nu, men det kommer att bli
bättre med den nya organisationen. Vi gör om schemana och bara vi har ramarna klara så ska de få göra sina egna scheman. Vi har ett uppdrag att verkställa och jag är fast förvissad om att det kommer att bli bra med vårdinsatser, personalplanering och bemanning, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om