Petter Carolusson, enhetschef för externa tjänster, säger att Arbetsförmedlingen inte kan förlänga utbildningsleverantörernas uppdrag utan att i så fall göra en ny upphandling.
– När Kommunal och Sveriges kommuner och landsting höjde grundkompetensnivån för undersköterskor innebar det att en lång utbildning skulle bli ännu längre. Den gamla utbildningen var redan i längsta laget och vi bromsade upphandlingen, säger han.
Hur tar ni ansvar för kursdeltagarna?
– Vi behöver hänvisa till den kommunala vuxenutbildningen. Vi har kommit fram till att vi behöver lämna undersköterskeutbildningen till någon annan inom vuxenutbildningen, vi är inte rätt leverantör av utbildningen.
– Leverantörerna gör vad de kan för att skynda på takten så att kursdeltagarna hinner klart innan sista juni nästa år, säger han.
Blenda Isaksson Mettävainio, sektionschef i Gällivare, säger att det inte finns någon grupplösning utan att det blir individuella lösningar.
– Ett alternativ är att söka in på den kommunala vuxenutbildningen. Det är viktigt att komma ihåg att det inte är vi som antar till utbildningen, det gör vuxenutbildningen, säger hon.
Hon för dialog med både vuxenutbildningen och kommunen för att säkerställa vilka krav som kommer ställas.
– På det lokala planet för vi vad vi kan för att de här personerna ska kunna skaffa sig den kompetensen som behövs i Gällivare.
Hon känner inte igen att deltagarna ska ha fått olika uppgifter om anledning till kursens avslut.
– Jag har informerat tillsammans med ansvarig person så det håller jag inte med om. Jag uppfattar inte att vi gett olika information. Men jag kan inte ta ansvar för vad andra människor sagt, säger hon.
– Avsikten var att gå ut med en ny upphandling och det har ingen betydelse om det är samma upphandlare som vinner upphandlingen igen. Vårt syfte är att kunna bidra med behovet av kompetensförsörjningen.