Hantverk - men också ett stycke kvinnohistoria

Broderier, ett hantverk och en konstform på tillbakagång. Men Gällivare museum vill rädda dess historia.De ser det inte bara som ett hantverk. Det är också en bit kvinnohistoria, enligt museet.

Broderiutställningen lockade en hel del besökare, framförallt kvinnor men en och annan man också.FOTO: John Filipsson

Broderiutställningen lockade en hel del besökare, framförallt kvinnor men en och annan man också.FOTO: John Filipsson

Foto: John Filipsson

GÄLLIVARE2010-12-07 06:00
I helgen var det vernissage på "Broderier med historia" på Gällivare museum. Ett drygt 30-tal kvinnor visade upp sina broderialster. De äldsta broderierna på utställningen är skapade av kvinnor födda under senare hälften av 1800-talet.
- Med den här utställningen vill vi lyfta fram kvinnorna och deras broderade arbeten, säger Karina Jarrett, museichef. Och många av de här alstren kan man också betrakta som små konstverk.
Rädda historien
Men museet vill mer än så. De har inte nöjt sig med att samla in broderier utan också tecknat ned historierna bakom varje broderad duk, gardin eller bonad.
- Bakom varje broderat arbete finns en historia, säger Karina Jarrett. Och den, eller dem har vi tecknat ned för att rädda åt eftervärlden.
Det har tagit mycket tid minst ett halvårs arbete ligger bakom utställningen. Men museet ser det vara en väl värd tid de har lagt ned.
- Något sådant kan aldrig vara förspillt när varje broderi berättar så mycket om broderiet, men också om dess skapare.
På tillbakagång
Idag är broderiet på stark tillbakagång. Det finns fortfarande de som broderar, men inte i samma omfattning som förr.
- Tidigare var det nog så att det nästan hörde till varje flickas allmänbildning att kunna brodera, säga Maria Moberger, som är en av utställarna på museet.
Gick i arv
Hon lärde sig sina första korsstyng när hon var i åtta års åldern av sin mor. Broderiet var något som oftast gick i arv från generation till generation.
- Sedan har det väl mer eller mindre följt mig genom livet. Och om inte annat så har det varit ett väldigt bra sätt att hålla fingerfärdigheten vid liv genom åren, anser Maria Moberger.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om