Handlarna kluvna om Storgatans renovering

I månadsskiftet oktober-november ska den nyupprustade Storgatan i Gällivare invigas. Gatan har varit avstängd hela sommaren för biltrafik. Bland affärsidkarna är meningarna delade om kundtillströmningen har minskat på grund av gatuarbetena.

Susanne Taavola, den senaste innehavaren av Hemslöjdsboden, har inte märkt av någon kundminskning. "Tvärtom så har jag haft fler kunder än vanligt i höst", säger hon.

Susanne Taavola, den senaste innehavaren av Hemslöjdsboden, har inte märkt av någon kundminskning. "Tvärtom så har jag haft fler kunder än vanligt i höst", säger hon.

Foto: John Filipsson

GÄLLIVARE2008-10-11 06:00
Inom ett par veckor är det meningen att den nyupprustade Storgatan i Gällivare ska återinvigas och trafiken släppas på.
Sedan början av juli har gatan varit avstängd för biltrafik för att den drygt 260 meter långa gatan ska kunna rustas upp med bland annat nya trottoarer, ny belysning, trafikhinder och ny beläggning.
- Sett ur de förutsättningar vi har haft tycker jag att arbetena på gatan har flutit på bra, säger Sven-Erik Möller, projektansvarig hos Gällivare kommun.
I slutfasen
Arbeterna på gatan är inne i slutfasen. Nya stenläggningar och gatubrunnar ställs i ordning inför öppnandet inom knappt ett par veckor.
- Nu till veckan är det meningen att den nya gatubelysningen ska komma på plats.
Minskat kundunderlag
Affärsidkarna, totalt ett tiotal längs Storgatan, menar med något undantag att de under sommarmånaderna när gatuarbetena pågått har haft ett minskat kundunderlag.
- Absolut, säger Isabell Johansson som arbetar på Dojans kläder och skor.
- Det har varit betydligt mindre kunder här i sommar, framförallt är det turister och andra besökare utifrån som har saknats.
Hon tror besämt att det beror på att Storgatan har varit stängd för personbilsbiltrafik och fortfarande är det.
En minskning
Tongångarna är likadana från andra handlare i närheten.
- Vi har också märkt av en minskning, men samtidigt är det många kunder som har haft förståelse för att det har varit besvärligare än vanligt att ta sig till oss och att man varit tvungen att parkera bilen en bra bit härifrån för att promenera, säger Carina Kemi på Jeansgruvan.
Inte alla
Men inte alla affärsidkare är missnöjda. Hemslöjdsboden, en av de äldre affärerna utefter gatan med sina 61 år och sin senaste ägare Susanne Taavola som drivit butiken de senaste sju åren, tycker det mesta ha varit som vanligt.
- Jag tycker inte kundtillströmningen har minskat under den här tiden. Snarare är det så att jag har fått fler kunder i butiken under de senaste veckorna och Storgatan är ju fortfarande avstängd för biltrafik, säger hon.
Positiv anda
Sven-Erik Möller menar att det har rått en positiv anda bland handlarna efter gatan i sommar trots de omfattande gatuarbetena.
- Jag har förståelse för att de många gånger kan ha upplevt det som störande. Men samtidigt har vi fått ta emot väldigt lite klagomål, med något enstaka undantag, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om