Han vill utveckla kulturstigarna

GÄLLIVARE. I 15 år har kulturstigarna funnits i Gällivare. Nu vill Lars Israelsson, vidareutveckla idén.Under åren som har gått har nya idéer fötts och nya tips har kommit in.

Foto:

Gällivare2008-07-19 06:00
Det började i Gällivare med en kulturstig som sträckte sig mellan kulturbyggnader och andra historiska platser.
Genom åren har kulturstigarna spritt sig. Och i dag har även Malmberget och Koskullskulle sina egna kulturstigar.
- Varje kulturstig är mellan fem och sex kilometer lång, säger Lars Israelsson, kultursekreterare, men även guide efter stigarna.
Två dagar under varje vecka brukar han ägna åt att guida vandrare utefter kulturstigarna i kommunen.
- De flesta som ställer upp och vandrar de här sträckorna är nog ortsbor. Även en och annan hemvändare brukar haka på också.
Svårare har man haft att nå ut till turister, tycker han. Om det nu brister i information eller att det är mindre besökare än tidigare år, vill han inte sia om.
Upplevelse
Själv ser Lars Israelsson idén med kulturstigar som den bästa upplevelsen att lära sig känna en ort både kulturellt och historiskt.
- Tjocka, flotta informationsskrifter i all ära, men att själv vandra omkring i de historiska miljöerna ger en helt annan närvarokänsla.
Därför tycker han att många kommuner borde tänka om. Om de bara tog en promille av den kostnad man har på sina böcker och broschyrer och satsade på den här typen av vandringar skulle man få ut mycket mera.
- Alla kommuner borde ha en eller flera kulturstigar, säger Lars Israelsson. Jag vet att det är många som redan har det, men samtidigt finns också flera som saknar det fortfarande.
I höst börjar man på kulturavdelningarna med att ombearbeta kulturstigarna i Gällivare. Nya sträckningar och nya platser har kommit till genom åren som har gått.
- 15 år är en lång tid, säger Lars Israelsson. Och under de åren har många nya idéer hunnit födas samtidigt som det har droppat in många tips från olika håll.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om