Han vill ha brandpost till Sammakko

Werner Fredriksson anser att brandsäkerheten i byn Sammakko måste förbättras.- Två hus har brunnit ner till grunden så bara askan var kvar. Med en brandpost skulle det kännas tryggare.

Werner Fredriksson anser att en brandpost bör placeras vid sju stora trähusbyggnader i byn Sammakko.FOTO: Marie Ridderström

Werner Fredriksson anser att en brandpost bör placeras vid sju stora trähusbyggnader i byn Sammakko.FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2011-03-17 06:00

91-årige Werner Fredrikson oroar sig för brandsäkerheten i byn Sammakko, 49 km sydost om Gällivare. Om en byggnad brinner i Sammakko tar det en god stund för räddningstjänsten att komma till byn, dessutom oroar han sig för vattentillgången i brandbilarna.

- Jag har upplevt två stora bränder i grannfastigheten. Två hus brann ner till grunden så bara askan var kvar. Vi är tre fastighetsägare här och med stora uthusbyggnader handlar det om sju stora trähus, säger Werner
Fredriksson som inte kan glömma bränderna 1937 och 1957.

Brand hotande nära
När grannfastigheten brann var Werner Fredrikssons barndomshem nära att slukas av lågorna. Med endast sju meter mellan fastigheterna fick man vattenbegjuta Fredrikssons hus och fönsterrutorna sprängdes. Det finns brandposter i byn, men inte i hans kvarter.

Frågan har behandlats i nämnden, säger Terrtu Kult (V).

- Vi måste förlita oss på att räddningstjänsten kan det här. Vad jag har drivit i ärendet är att han ska få ett skriftligt svar och det har han fått. Werner Fredriksson är driftig och engagerad och man måste ta hans oro på allvar. Vi har ganska långt mellan brandposterna i byarna men det har ju inte brunnit alltför ofta, säger Terrtu Kult.

19 000 liter vatten
Räddningschef Per Karlsson skriver i sitt svar att de vid ett larm har möjlighet att åka med både en släckbil och en tankbil från Gällivare. När styrkan från Gällivare kommer på plats har de med sig 3 000 liter vatten i släckbilen och 10 000 liter vatten i tankbilen. Om denna mängd ändå inte räcker finns möjlighet att ta vatten från närliggande sjöar och vattendrag. Det finns också möjlighet att använda en släckbil från Ullatti som har en tank på 6 000 liter. Räddningstjänsten bedömer att de har tillräckligt med resurser för att hantera en eventuell brand i Sammakko och en brandpost anses inte nödvändig. Räddningschefen påpekar vikten av att ha brandvarnare i fastigheterna och en handbrandsläckare så man själv kan släcka, medan branden är liten.

- Jag är inte nöjd med svaret. När jag besökte kommunkontoret lät de positiva till en brandpost och ritade en karta där en eventuellt ny brandpost utmärktes. Snabbaste släckningen får man om man kan använda en brandpost, säger Werner Fredriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om