Per-Nils Idivuoma, 73, hann inte mer än att ställa i ordning utställningen i fiol innan corona slog till. Sedan dess har den stått förvarad på museet i Gällivare. Men nu väcks skulpturutställningen Eallin mait min ealime - Livet vi levde - på nytt.
– Bland annat berättar jag om hur utsatta samerna har varit och hur myndigheterna har försökt att styra dem, jag har själv som ung journalist fått stå med äldre samer som tårögda berättat vad som skett deras förfäder och anmödrar på platser där samerna mött statens utsända, säger Per-Nils Idivuoma.
Materialet har han samlat in under sina år som journalist på Sameradion och SVT.
– Att samerna har kunnat stå emot det här så länge är en gåta för mig, som i 50 år dagligen har pratat med olika samiska grupper över hela Sápmi och även icke-samer, säger Per-Nils Idivuoma.
Skulpturerna, främst i trä och horn, berättar om samernas historia, liv och sysslor.
– I min utställning ser vi figurer som till exempel statens höga företrädare, samer som har blivit predikanter, alkoholiserade, förlorat tillgångar och blivit urfattiga, sedan har jag också en ren som beskriver dagsläget, med alla intrång som oroar samerna i dag, säger Per-Nils Idivuoma.
Utställningen finns tillgänglig under sommaren på Gällivare museum.
– Som också är mycket aktuell just nu då bland annat övergreppen mot den kanadensiska urbefolkningen har avslöjats, säger Per-Nils Idivuoma.