Fällande dom efter påkörningen vid övergångsstället

Olyckan vid övergångsstället fick en dödlig utgång när han körde på den promenerande kvinnan. I Gällivare tingsrätt döms han för vållande till annans död.

En kvinna i 90-årsåldern dog när hon blev påkörd i anslutning till ett övergångsställe.

En kvinna i 90-årsåldern dog när hon blev påkörd i anslutning till ett övergångsställe.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Gällivare2021-10-20 13:46

Tingsrätten går på kammaråklagare Jonas Fjellströms linje och dömer mannen till villkorlig dom samt 36 000 kronor i böter. Bötesbeloppet var till och med något högre än Fjellström yrkade på under rättegången. Han yrkade på lägsta möjliga bötesbeloppet.

– Det här är en olyckshändelse, ingen påstår något annat, sa Fjellström under rättegången.

Den dömda föraren ska även betala skadestånd till två anhöriga, 30 000 kronor var.

Mannen i 50-årsåldern får en fällande dom för att han bedöms ha varit oaktsam vid olyckstillfället i Gällivare. 

Han motsatte sig flera nyckelpunkter i åtalet. Han menar till exempelvis att kvinnan i 90-årsåldern inte gick på ett övergångsställe utan mellan två övergångsställen. Mannens uppgifter ifrågasätts inte av tingsrätten. Tingsrätten menar också att det är visat att han inte kan ha kört utan belysning. Men det är en tung faktor i målet att man som förare ska anpassa sin körning efter väglaget – inte minst vid ett övergångsställe. Även om kvinnan inte gick på själva övergångsstället.

"Den som kör bil måste emellertid räkna med att medtrafikanterna på olika sätt bryter mot trafikreglerna. Vidare måste den som färdas i dåliga siktförhållanden vara särskilt försiktig och uppmärksam på omgivningarna och medtrafikanter. Detta gäller särskilt i korsningar samt på och vid övergångställen", går att läsa i domen från Gällivare tingsrätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!