Kände sig utpekad: ”En beställd politisk avrättning”

Det skulle handla om utredningen av arbetsmiljön på socialförvaltningen. Men presentationen på Gällivares kommunfullmäktige blev något annat. Lars Alriksson (M) kände sig utpekad. ”Det här kändes som en beställd politisk avrättning”, säger han.

Lars Alriksson (M) kände sig utpekade på fullmäktigemötet. ”Vi har försökt få det politiska systemet att reagera på avvikelser. Vi tycker egentligen att det är ett civilkurage", säger han.

Lars Alriksson (M) kände sig utpekade på fullmäktigemötet. ”Vi har försökt få det politiska systemet att reagera på avvikelser. Vi tycker egentligen att det är ett civilkurage", säger han.

Foto: Linda Kask

Gällivare2022-04-13 05:00

Ökningen av antalet omhändertagande av barn har gjort att det har stormat runt socialförvaltningen i Gällivare det senaste halvåret. Det fick fyra fackförbund att göra 6:6a-anmälan, som är en begäran till Arbetsmiljöverket om åtgärder kring arbetsmiljön. Efter det fick kommundirektören Monica Flodström i uppdrag att beställa en oberoende utredning för att kartlägga arbetsmiljön.

När utredningen presenterades på måndagens kommunfullmäktige blev det en diskussion som inte handlade om hur personalen mår.

Utredarna Rune Tapper och Per Selberg jobbar för IHO som är en firma som med sysslar med organisationsutveckling. I sin presentation beskrev de att personalen känner sig hotad och även orsakerna bakom det. Personalen pratade om två politiker som har försvårat arbetet och vars agerande oroar personalen.

Politikerna är inte nämnda med namn, men vem som helst som följt debatten kring det här förstår att det handlar om toppmoderaterna och gifta paret Lars och Eva Alriksson.

– Jag var helt klart identifierbar och kände mig utpekad. Likadant min fru och hon blev kanske mer lite värre åtgången än jag, säger Lars Alriksson.

Vidare i presentationen beskriver personalen de saker som paret Alriksson har gjort. Eva har agerat privat ombud för föräldrar med omhändertagna barn. Socialnämndens utskott har också avvisat henne som ombud i ett ärende, som vi tidigare har skrivit om.

Hon och Lars har deltagit i demonstrationer, de har begärt ut handlingar från socialförvaltningen. Och även i politiska sammanhang kritiserat socialförvaltningens arbete.

– Vi har försökt få det politiska systemet att reagera på avvikelser. Vi tycker egentligen att det är ett civilkurage, säger Lars Alriksson.

Han visste inget om utredningen innan den presenterades.

– Jag upplever det som en beställd politisk avrättning. Det var som upplagt för det. Det fanns ingen information. Ingen förberedelse överhuvudtaget, säger Lars Alriksson.

Han tycker att utredningen är för ensidig.

– Man har inte frågat mig och man har inte frågat de som har slutat på grund av arbetsmiljöskäl. De har inte frågat föräldrarna hur de har uppfattat situationen utan det är en djupt partisk inlaga som bara presenteras upp och ner. Och då med en liten unken främlingsfientlig anda i det hela.

Med det sista syftar Alriksson på han tyckte att konsulenterna pratade om den islamiska extremistkampanjen som varit mot alla kommuners socialförvaltningar och flera gånger buntade ihop den med Alrikssonarnas agerande och medias artiklar. 

Diskussionen på kommunfullmäktige blev lång och stundtals hetsig. Anneli Isaksson, Malmfältens väl, tyckte att Lars Alriksson hängdes ut och sa bland annat:

– Jag är nästan på väg att gå ut härifrån för jag tycker inte att det är okej. Det känns jätteobehagligt, sa Isaksson.

Socialdemokraten Maria Åhlén attackerade både media och Alriksson.

– Arbetsmiljösituationen är oacceptabel på grund av medias och politikers agerande. Det är därför den här 6:6a-anmälan har kommit, sa hon.

Lars Alriksson säger att han förstås vill att personalen på socialförvaltningen ska ha en bra arbetsmiljö.

– Kärnfrågan är att det inte går till på rätt sätt. Hade de gjort på rätt sätt hade det här arbetsmiljöproblemet inte uppstått. 

Kommundirektör Monica Flodström tillsammans med konsulterna Rune Tapper och Per Selberg under måndagens infekterade frågestund på fullmäktige i Gällivare.
Kommundirektör Monica Flodström tillsammans med konsulterna Rune Tapper och Per Selberg under måndagens infekterade frågestund på fullmäktige i Gällivare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!