Halvtid och skiftbyte hos politikerna

Två år har gått. Nu blir det skiftbyte i Gällivares kommunledning då Vänsterpartiet och Moderaterna byter maktposition.

Foto: Emma Eriksson

Gällivare2017-01-24 17:17

För första gången någonsin tappade Socialdemokraterna makten i Gällivare när fem partier bildade Framtid i Gällivare efter valet 2014. För att dela på posterna bestämdes det då att de två största partierna Moderaterna och Vänsterpartiet skulle turas om att ta sig an de viktigaste posterna. Nu, två år senare kliver Jeanette Wäppling (V) av rollen som ordförande i kommunstyrelsen och ger plats åt Lars Alriksson (M).

– Vi jobbar så nära hela tiden, så det blir inga större skillnader. Vi är ju fortfarande de här fem partierna som har ett nära samarbete, säger de två kommunalråden.

Vad är då syftet att byta?

– Båda partierna ville ha positionen, och vi är lika stora. Så vi gjorde den här överenskommelsen redan i början, säger Lars Alriksson.

Även inom budgetberedning, Lapplands kommunalförbund och kommunstyrelsens samhällsutskott byter de plats. Inom barn- utbildnings och kulturnämnden har moderaten Eva Alriksson bytts ut mot vänsterpartisten Karl-Erik Taivalsaari. Även en plats i kommunstyrelsen lämnas över till vänstermandat efter att Benny Blom (M) suttit på stolen.

Hur har samarbetet gått hittills?

– Vi har kommit till en samsyn, och allt utgår från avtalet vi gjorde i början som handlar om vilka frågor vi skulle driva, säger Jeanette Wäppling.

Stod ni långt i från varandra då?

– Det var idrottsanläggningarna som var största frågan, det har man fått processa fram. Det var egentligen inga stora saker, men vi hade olika ingångsvinklar. Men vi står för slutresultatet, säger de.

Socialdemokraten Birgitta Larsson anser däremot att mycket av det arbete som majoriteten har gjort redan var påbörjat när valet ägde rum.

– Det händer mycket nu, mycket är sånt som är påbörjat redan innan de fick majoritet. Allt rullar på snabbare nu eftersom samhällsomvandlingen måste ta fart, säger hon.

Vad tycker du om majoriteten?

– Jag tycker att alla motioner vi skrivit, som varit riktigt bra, har fått konstanta avslag och sedan dykt upp på nytt i en egen variant från majoriteten. Jag tycker de hade kunna bifalla våra motioner i stället, för uppenbarligen har de tyckt att de är bra, säger Larsson.

Hur är det att vara i opposition för första gången?

– Från början var det såklart svårt, men jag tycker allt eftersom att vi kommit mer till rätta i rollen som opposition. Det är en process det också, att byta inriktning från att vara majoritet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!