De flesta elever i grundskolan i Gällivare kommun hade tidigare tio badpass per termin. Men efter ett beslut av rektorerna är det fem badpass per termin som gäller för alla elever det här läsåret.
Moderaten Eva Alriksson, som sitter i barn- och utbildningsnämnden, är starkt kritisk till detta.
– Fem gånger per termin är på tok för lite för att lära sig simma. Jag har tagit upp det två gånger i nämnden och ifrågasatt om det inte finns nåt sätt vi kan göra på så att det blir fler tillfällen. Det jag får information om är att det ska vara jämlikt och att alla ska samma möjligheter. Det finns tider i simhallen för det har jag frågat, säger Eva Alriksson.
Alriksson säger också att hon hade väntat sig en föräldrastorm kring det här, men att många föräldrar helt enkelt inte vet om det.
– Vi anser att simkunnigheten är viktig. Vi har haft väldigt goda resultat i Gällivare när det gäller simkunnighet. Man mäter ju det i årskurs fem. Vårt parti står för att vi ska fortsätta att ha de här goda resultaten. Vi ser också att det i Sverige totalt är fler drunkningsolyckor och vi ser också att det är många som är från andra länder som är inblandade i olyckorna.
Hon menar att alla föräldrar inte har tid eller kunskap att hänga med sina barn på badhuset på fritiden.
– Man gör helt enkelt badet till en klassfråga där de som har möjligheter och ekonomi kan gå med sina barn på badet. Medan den som inte har de möjligheterna hålls utanför.
Miljöpartisten Jenny Johansson Jänkänpää är ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Hon ställer sig bakom beslutet med de minskade badpassen.
– Det här är inget politiskt beslut. Det är rektorerna som har tagit det. Det här läsåret har vi endast tillgång till ett badhus i tätorten. Det innebär att fler elever ska dela på de badtider vi har. Antal badtillfällen nu har för vissa skolor blivit färre än tidigare och för vissa skolor fler än tidigare. Det handlar om att ge alla elever en likvärdig tillgång till badhuset och de tider som finns, säger Jenny Johansson Jänkänpää.
Hon tror inte att det kommer att skada simkunnigheten bland eleverna.
– Om det finns elever som har behov, och det finns det alltid, av ytterligare simträning då kommer man naturligtvis att kunna få det fortsatt. Det här handlar generellt om att alla ska bada.