Halverad sjuktid med ny metod
KRISTIANSTAD. Vid centralsjukhuset i Kristianstad kan man visa att EECP ger goda resultat.- Jag kan inte förstå attityden hos landstinget i Norrland. Jag tycker man ska ha ett öppet sinne och ta reda på fakta innan man avslår, säger Thomas Pettersson, kardiolog och behandlingsansvarig.
- Det tar tid innan en ny behandling blir etablerad, därför reagerar en del landsting som de gör. Samtidigt tycker jag det finns en gräns. Kan man inte erbjuda något annat så finns det ingen motivation till att neka behandlingen, säger han och framhåller att kriterierna till att få behandlingen är som i Stenhults fall - att alla andra behandlingsmetoder uttömts och att patienten är svårt invalidiserad på grund av sin hjärtsjukdom.
Vid centralsjukhuset i Kristianstad har verksamhet med EECP-behandling bedrivits sedan 2001och man kan härifrån visa att 80 procent av de behandlade patienterna upplever förbättringar i sin funktionsklass.
- Det kan handla om att en som tidigare orkat gå högst 15 meter till postlådan, efter behandlingen orkar gå de 500 meterna till centrum. Det är ju en väldig skillnad socialt sett. Funktionsförbättringarna håller i snitt i två år, ibland kortare och ibland längre tid. Hur länge kan man aldrig veta i förväg, säger Thomas Pettersson, som har svårt att förstå attityden hos landstinget i norr om att metoden inte är tillräckligt vetenskapligt dokumenterad.
Kirurgiska metoder
- Det hade jag köpt om det funnits alternativ som var mer vetenskapligt dokumenterade. Det finns en hel del vetenskaplig fakta kring EECP och det kommer hela tiden mer. Både i Sverige och i USA där metoden föddes. Om man skyller på vetenskap vill jag se detta bakom alla de kirurgiska metoder man använder och likaså bakom en hel del piller och annat man sätter in på patienter.
Han pekar också på att EECP är en billig behandling i jämförelse med ryggmärgsstimulering, bypass och läkemedel.
- För att inte tala om sjukhusinläggningar. Och det har vi sett att återinläggningar på sjukhus halveras efter EECP. Vi har då tittat på halvåret innan behandling och halvåret efter. Man kan inte ignorera penningfrågan men personligen tycker jag att patientens välbefinnande går före ekonomi.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!