Häktad för grovt vapenbrott

Den 28-årige pistolmannen som sköt en 14-årig flicka i foten, häktades på fredagen, misstänkt för grovt vapenbrott.

Foto:

GÄLLIVARE2011-09-16 12:56

Häktningsförhandlingarna hölls i Gällivare tingsrätt bakom lyckta dörrar. Åklagare Magnus Nilsson begärde den misstänkte 28-åringen häktad för grov misshandel, alternativt vållande till kroppsskada och grovt vapenbrott.

Mannens advokat Bengt Nergård bestred häktningsyrkandet, han säger att mannen erkänner vållande till kroppsskada och erkänner vapenbrott men inte grovt vapenbrott.

Det var i söndags som skottdramat ägde rum i centrala Gällivare. Ett drama som utlöste en massiv polisinsats med avspärrade vägar och helikopterspaning. Mannen som är kusin till den 14-åriga flickans mor, sköt ett skott genom sin hand och i flickans fot. Flickan har opererats och mår efter omständigheterna bra. Mannen överlämnade sig självmant till polisen i tisdags.

Risk för återfall i brottslighet

Tingsrätten beslutade att häkta mannen, misstänkt för vållande till kroppsskada, ett grovt brott, men de misstänker inget uppsåt bakom brottet. Mannen misstänks också för grovt vapenbrott och då han har ett digert brottsregister och utfört ett allvarligt brott mot en person tidigare, anser tingsrätten att han ska häktas. Han hade inte licens för vapnet. Det finns risk för återfall i brottslighet, men inte skäl för restriktioner, säger tingsrätten.

Åtal ska vara väckt senast 30 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om