En bit in efter Sjungbergsvägen strax norr om Gällivare har guldvaskaren, Andreas Johansson, satt upp sin bäckränna för dagen samtidigt som elden tänts för att kunna värma fingrarna som stelnat efter att ha kylts ned av bäckvattnet.
– Man hittar inte guld i bäckar det är något som man har blivit lärd fel utan det är vid rullstensåsar där man kan komma åt jord från istiden. Det är kanske anledningen till att många guldvaskare säger att det inte finns guld här, men jag har varit envis, säger Andreas Johansson.
Däremot är det inte bara att gå ut i skogen och börja gräva, utan det är, enligt Andreas Johansson, krävs det logiskt tänkande och geo-fantasi för att finna guld.
– För 500 000 år sen hände något ovanför Gällivare, det var en enorm ismassa som tog och sänkte ungefär sex kvadratmil 20 till 100 meter och bara plöjde sig fram, tittar man ned från Vitåfors ned mot Linaälv så går det att se. Det är i den jorden från den tiden som man hittar de riktigt stora fynden, säger han.
För hans egen del har Sveaskog varit behjälplig då han fått tillstånd att söka efter guld på deras områden men enligt Andreas har man rätt att gräva i terrängen med stöd från minerallagen.
– Men det är inte bara att ge sig ut som i "Goldrush" där de har en grävmaskin i forsen. Här använder vi vanliga spadar, rännor och vaskskålar, säger Andreas Johansson.
Fram till på 1990-talet fanns det dedikerade guldvaskare i Gällivare men det intresset slocknade. Andreas har haft stor nytta av den gamla guldvaskaren Bo Lindgren och hans efterforskningar vid den nedlagda koppargruvan Nautanen. Under de senaste åren har Andreas och hans bekanta gjort ett antal större fynd, varav ett är en nugget med en totalvikt på 176 gram.
– Jag vill inte avslöja namnet upphittaren, han har begärt att få vara hemlig. Men det här nuggeten, när de tog bort kopparkis var det 35-36 gram rent guld, att hitta någon sån stor i Gällivare, det är lättare att hitta en borttappad nål i skogen än den nuggeten, säger han.
Förhoppningen är nu att guldvaskare ska få upp ögonen för områdena kring Gällivare.
– Kanske kan det bli lite av en turistattraktion annars är det ju ett bra sätt för folk att släppa ögonen från mobiltelefonen och bege sig ut i skogen, säger Andreas Johansson.