Det råder oro bland de boende och naturälskare i Allavaara, där prospekteringsbolaget Kodiak Minerals planerar att borra efter tungmetaller. En av dem som är mest bekymrad är Daniel Nilsson, som har en stuga i det väglösa området Akkavaara och ofta passerar Allavaara på väg dit. Han skildrar livet i det väglösa landet på sitt Instagram-konto "Sjaunatrapper".
– Det är en stor oro bland oss som vistas här. Sjaunjas myrlandskap är ett naturreservat lika stort som Blekinge. Du kan gå runt i dagar utan att hitta spår av människor, det här området är verkligen unikt och helt orört. Nu ska det här bolaget få borra och riva upp tungmetaller som arsenik i det här landskapet, säger Daniel Nilsson.
Området som Kodiak minerals fått prospekteringstillstånd för är omgärdat av naturreservaten Sjaunja, Lina fjällurskog och världsarvet Laponia. Och precis i mitten av sökområdet ligger den lilla byn Allavaara, som Daniel Nilsson dessutom anser ha ett högt kulturhistoriskt värde, med gamla stugor och slåttermyrar från 1700-talet.
Här ska bolaget söka antimon, arsenik, guld, kobolt, koppar, silver, vismut och zink.
– Även om de får borra precis utanför gränserna så går vattendragen och myrar ihop med den skyddade naturen, det är klart det påverkas. Det känns så onödigt att de ska få göra det här när det borde vara ytterst osannolikt att kommer leda till en gruva i framtiden, säger han.
Enligt statistik på myndigheten Bergsstaten så är det väldigt ovanligt att företag nekas rätten att leta efter metaller. De senaste fem åren har 644 undersökningstillstånd godkänts medan bara 18 har fått avslag i Sverige.
Det är däremot ännu ovanligare att det går vidare till nästa steg och få öppna gruva för att bryta metallerna. De senaste fem åren har bara sju bearbetningskoncessioner godkänts.
Daniel Nilsson är kritiskt till att ett helt nystartat bolag med bara en anställd, såsom Kodiak minerals, kan få rätt att borra i naturen av Bergsstaten. Särskilt då enda skälen att förbjuda någon från att göra det är om aktören tidigare misskött sig eller uppenbart saknar möjlighet eller avsikt att bedriva undersökningarna.
– Det är klart det inte går att missköta sig om man inte gjort något tidigare, säger han.
Bybor, sakägare och samebyn Unna Tjerusj har överklagat Kodiak minerals undersökningstillstånd, men förvaltningsrätten gav inget gehör av just de anledningarna.
Vi har sökt Kodiak minerals företrädare men har fått något svar.