Gruvarbetaren som skjuter sin hund - en säker vinnare

Det har hållits folkomröstningar i Gällivare under kulturveckan.Folkviljan har fått säga sitt om århundradets profil och den finaste skulpturen i kommunen.

Tage Johansson, 71 år, Carl-Erik Pehrson, 77 och Sture Gustavsson även han 77 år, tre grabbar från området Engelska i Malmberget som nu forskar om sin uppväxt.FOTO: John Filipsson

Tage Johansson, 71 år, Carl-Erik Pehrson, 77 och Sture Gustavsson även han 77 år, tre grabbar från området Engelska i Malmberget som nu forskar om sin uppväxt.FOTO: John Filipsson

Foto: John Filipsson

GÄLLIVARE2008-10-14 06:00
Under söndagen avslutades kulturveckan i Gällivare. Ett arrangemang med totalt 104 olika punkter under en veckas tid.
Ett av de sista inslagen var rösträkningen i de två folkomröstningar som har hållits under kulturveckan.
Den ena gällde århudradets profil i kommunen, 47 namn fanns det att välja på. Den andra omröstningen gällde att utse vilken av tre skulpturer i kommunen som var mest tilltalande.
- Ett sådant här val ska ske i alla kommuner längs E 45 från Kiruna till Göteborg, totalt 26 kommuner, säger Lars Israelsson, kultursekreterare i Gällivare. Men i stället för att låta någon kulturnämnd bestämma har vi i stället låtit folk säga sitt i direkta val.
Kända och mindre kända
Bland århundradets profil i kommunen fanns både kända och mindre kända namn. Björn-Erik Höijer, författare får väl räknas till de mer kända, medan fotografen Ida Barrel nog är mindre känd i de breda folkdjupen.
Men det blev en nu högst levande profil som fick de flesta rösterna ur folkdjupet. Konstnären Erling Johansson, från Sarvisvaara vann med totalt 45 röster. På andra plats kom Lill-Vicke, eller Viktor Johansson och trea blev förre FN-ambassadören Agda Rössel.
I den andra omröstningen, om den mest tilltalande skulpturen i kommunen, segrade Roland Larssons Gruvarbetare som skjuter hund stort. Den fick 184 av de 320 avlämnade rösterna, kandidat nummer två, Same, erövrade 94 och Kluven gemenskap 40 röster.
- Kul att folk tycker om den, säger Roland Larsson. Och nu har jag ju fått det bekräftat också på ett tillförlitligt sätt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om