Gräver efter storsatsning

Skidåkarna är utbytta mot grävmaskiner. Nu byggs Dundrets nya storsatsning som ska locka fler än bara skidåkare.

2000 i timmen. Kapaciteten på den nya stolliften är hög. Med sex stolar  har den möjlighet att transportera 2 000 besökare i timmen upp och ner från Dundret.

2000 i timmen. Kapaciteten på den nya stolliften är hög. Med sex stolar har den möjlighet att transportera 2 000 besökare i timmen upp och ner från Dundret.

Foto:

Gällivare2015-06-12 12:57

Grushögar kantar avslutet av den gamla halfpipen vid en av Dundrets nedfarter. Skidåkarna har sedan länge övergett de framtinade backarna och i stället är det grävmaskiner som tagit plats. Just nu byggs den nya stolliften som ska ta besökare till toppen, och Dundrets vd Tommy Niva tror att 50 miljoner kronor kommer att omvandlas till stor succé.

­­– Vi kommer att få en högre standard på skidåkningen, och det finns inget liknande i hela norra Sverige. Den närmaste liften finns i Åre, berättar Tommy Niva.

Med den nya liften tror han att antalet skidåkare i Norrbotten kommer att öka, då det går att fokusera på skidåkningen utför för att sedan vila i liften på vägen upp.

– Men det är inte bara skidåkare som är målet, utan det här öppnar upp för besökare som inte åker skidor utan bara vill upp till toppstugan till exempel, säger Niva och blickar ut mot grävmaskinerna.

Där arbetas det för fullt med markarbetet för dalstationen. Under arbetets gång kommer det eventuellt att flygas in ännu mer maskinkraft i form av en specialhelikopter från Norge.

– Den kommer vi i så fall använda för att gjuta fundementet till toppstationen och få upp masterna, förklarar Tommy Niva.

För att få dit rätt lift har han rest runt inom och utom landet - och hittade rätt modell i Vemdalen.

– Det är en en 6-stolslift med totalt 46 stolar och har en kapacitet på 2000 personer i timmen. Det gör att den är lite tyngre och inte lika vindkänslig, säger Tommy Niva.

I slutet av oktober beräknas liften snurra runt för första gången.

emma.eriksson@nsd.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om