Gode man: "Kommunen lyssnar inte på oss"

Kommunen motarbetar gode män och ensamkommande unga. Det hävdar Anette Linde som är god man till en ensamkommande ung kille som bor just nu bor hos en familj i Gällivare. Men kommunen vill flytta honom till ett hvb-hem - trots att han inte mår bra i ett sånt boende, enligt Anette Linde.

Oroad. Anette Linde är orolig för en ung kille som hon är gode man till.

Oroad. Anette Linde är orolig för en ung kille som hon är gode man till.

Foto: Monica Olofsson

GÄLLIVARE2017-12-22 13:13

Hon säger att den unge blir mobbad av andra ungdomar på boendet och flyttade därför i somras till en boendestödjare där han trivs. Men där får han inte stanna. Beskedet Anette Linde får är att han inte kan bo kvar hos familjen då en av familjemedlemmarna arbetar som boendestödjare. Hemmet är alltså inte godkänt som familjehem.

– Personen jobbar inom integration, det är det svaret vi får, säger Anette Lind.

Hon har begärt ut dokumentation för att kunna överklaga beslutet men får beskedet att det inte finns någon dokumentation.

– Socialsekreteraren säger att det är en överenskommelse mellan honom och hans chef, så därför finns det ingen dokumentation, säger Anette Linde.

Hon säger att ensamkommande unga får lida för att systemet inte fungerar och att hvb-hemmen inte fungerar optimalt.

– Vi straffar honom för att vi vuxna har gjort fel. Nu ska man rycka upp honom och flytta honom till ett ställe som inte fungerar, säger Anette Linde.

– Det är mycket i verksamheten som inte fungerar, vi gode män har haft möten med ledningen men det händer inget i alla fall. Meddelanden som man vill få fram till killarna kommer inte fram på boenden, säger Anette Linde.

Mona Holmström, avdelningschef på kommunen, säger att kommunen arbetar utifrån direktiv att boendestödjare inom integration inte kan vara familjehem åt de egna ungdomarna i verksamheten.

– Det beror dels på grund av etiska aspekter. Jag kan i övrigt inte kommentera enskilda ärenden på grund av sekretess, säger hon.

Hon förklarar:

– Ett hvb-hem är uppbyggt som ett gruppboende. Ett familjehem är i normalfallet ett helt vanligt hem som är berett att ta emot barnet eller ungdomen. När boendet sker i ett hvb-hem är fokus på vård och behandling medan det i familjehemmet handlar om vård och fostran.

Mona Holmström tycker inte att hvb-hemmen och stödboenden fungerar dåligt.

– Vi ska arbeta kontinuerligt med förbättringar i verksamheterna och det åligger samtliga berörda runt ett barn, även gode män, att få till en fungerande samverkan utifrån barnets bästa. Barn och unga ska känna sig trygga och säkra IVO utför granskningar kontinuerligt. IVO valde 2017 att årets tillsyn av verksamheterna skulle fokusera på trygghet och säkerhet och för att bedöma det så har IVO granskat vissa områden, vilket de också gjort hos oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om