För tre år sedan slog kocken Olof Lehrman med sambon Jeanette Ärleborg upp dörrarna till restaurang Glada kocken i området Repisvare vid Dundrets fot. De gjorde det med tillförsikt men kan i dag konstatera att satsningen gått över förväntan.
Positiv feedback
- Vi har många stammisar och många av gästerna tar med sig nya gäster och det är roligt. När man frågar gäster hur de hittat till oss får vi ofta svaret att det är genom rekommendationer och det är ju det bästa betyg man kan få. Det är också väldigt motiverande och kul med den omedelbara kontakten med gästerna och all den positiva feedback som vi får, säger Olof Lehrman.
De första tre åren hyrde paret lokalerna medan Jeanette var tjänstledig från sitt jobb på flygplatsen i Gällivare.
Nu har paret köpt restauranglokalen och konferenslokalen mittemot, samt marken som de båda fastigheterna står på, av tidigare ägarna Emmoths. Jeanette har sagt upp sig från sin anställning vid flyget.
- Det tar alltid tid att bygga upp en verksamhet. Att hitta sin nisch, sitt arbetssätt och att nå ut till folk. Det har vi gjort nu och det känns så pass stabilt att vi nu vågar ta steget fullt ut, säger Olof Lehrman.
Framtidstro
- Vi har alltid trott på och tyckt om miljön i Repisvare. Nu har vi fått bekräftelse på att fler gör det och det är kul. Framtidstron som nu finns på området med kommunens planer på att utveckla det är också jätteroligt. Och det är kul att fast vi ligger utanför centrum så kommer lokalbefolkningen hit, säger Jeanette Ärleborg.
Rykten har fluorerat om att Glada kocken ska flytta från Repisvare. Nu får alla som undrat ett säkert besked:
- Valet stod mellan att köpa fastigheterna eller flytta. Nu är det klart, vi blir kvar här, säger Jeanette Ärleborg.
"Vi provar oss fram"
Paret ser stor potential för att utveckla sin verksamhet än mer nu när de själva äger lokalerna. Men de har inte bråttom.
- Genom köpet visar vi framför allt att vi tror på vår verksamhet. Men tanken på att vi nu kan göra vad vi vill med den är fortfarande ny, så vi tar små steg och provar oss fram. Och vi fortsätter att fokusera på det som alltid varit vår grund - att ge gästerna god mat och service här på fjället, säger Jeanette Ärleborg.