I slutet av juni avbröt styrgruppen upphandlingen av det som ska bli Sveriges största trähus. Priset på anbuden som kommit in sågs som för höga för att det skulle bli "ekonomiskt försvarbart".
Nu står det klart att bygget försenas. Huset beräknas inte stå klart 2025, utan först om fem år.
Förvaltningschefen Dan Johansson på samhällsbyggnads- och teknikförvaltningen förklarar beslutet så här.
– Genom att göra om upphandlingen till mindre delar ger vi bättre förutsättningar till entreprenörer, även om det orsakar en tidsförskjutning, säger han i ett pressmeddelande.
Kommunen pekar på världsläget med högre priser på bland annat trä, stål och betong men även osäkra eller uteblivna leveranser. När entreprenörer upphandlades till multiaktivitetshuset upplevde kommunen bristande konkurrens mellan byggbolagen och det tros ha lett till högre priser. Tanken med att dela upphandlingen är att fler företag kan lämna anbud.
Multiaktivitetshusets sex våningar, ämnade för kultur, sport och fritid, ses som kronan på verket för samhällsomvandlingen. Det är ritat av den kanadensiske arkitekten Michael Green som är internationellt känd för stora träbyggnader. Men än pågår betongarbeten för att få grunden på plats, samtidigt som resten av betongentreprenaden upphandlas.
Kommunalrådet Birgitta Larsson (S) tycker det är olyckligt att Gällivares största byggprojekt försenas, men hon poängterar att arbetet inte står stilla.
– Det finns en stor förväntan för att huset ska komma upp. Men det jobbas på just nu, man håller på med grundarbetena så arbetet pågår. Sedan blir det en förskjutning när upphandlingen görs om.
I Norrbotten och landet i stort har byggprojekt satts på paus eller stoppats, som i Kronandalen i Luleå där aktiviteten bromsat in med hänvisning till höga entreprenörspriser, hög inflation och stigande räntor. Konjunkturinstitutet bedömer att Sverige är på väg in i en lågkonjunktur som väntas vara från nästa år till 2027, då multiaktivitetshuset ska stå klart.
Är det en stor förlust för Gällivare att stå utan en sådan här mötesplats så länge?
– Ja, så är det så klart. Vi behöver lokaler och platser för rekreation, fritid och kulturliv. Sedan kommer det finnas lokaler för kultur och idrott under tiden, men man måste lösa det på andra sätt. Det är inte så att vi tappar alltihop, säger Birgitta Larsson.