Gällivares sparkade skolchef talar ut
GÄLLIVARE. Förre skolchefen Yngve Berg talar nu ut om den förtroendeklyfta som uppstått mellan honom och nämnden.- I nämnden råder ett klimat som jag tror är helt unikt i kommunsverige. Från första till sista punkten är det strid. Det är ett tjuv och rackarspel som skapar rädsla och förlamar organisationen, säger han.
- Jag trodde vi skulle ha ett samtal men det var inte mycket till samtal. Han sade att en förtroendeklyfta uppstått mellan nämnden och mig och att de inte hade något förtroende för mig. Jag uttryckte då, att som det har utvecklat sig så är det ömsesidigt och då går det inte att fortsätta.
Arbetet stoppades
Han anställdes som chef för barn-utbildning och kulturförvaltningen i augusti 2006. Ett tufft jobb. I december 2007 blev det ännu tuffare.
- Jag var uppe på Välkommaskolan och gjorde ett arbete där. Det var jättekris och i praktiken tog vi över ledningen i sex veckor då vi gjorde en utredning för att få en bild av vad som var felet på skolan. Vi fick bilden klar för oss. När jag kom tillbaka till Weine Backman och Karl-Erik Taivalsaari och presenterade en lösning så sade de först ja, men sedan nej.
De hade arbetat fram ett 100-punktsprogram för åtgärder. De uppfattade att ledningen var svag och föreslog att ytterligare två personer, kvalitetsutvecklaren och elevhälsans chef skulle arbeta på skolan i nio månader.
Arbetet stoppades, säger han.
- Jag har inte överträtt lagar, rutiner eller regelverk. Ingen har heller ifrågasatt min kompetens eller min bostadsort Luleå. Man kan fråga sig: Vad är den sakliga grunden till avsked?
"Körd i botten"
Skolverkets analys visade att Välkommaskolan saknar en tydlig ledning. Något som Bergs utredning kunde vidimera.
- Gymnasieskolan är en väldigt viktig strategisk resurs som jag försökt få grepp om. Där har funnits problem i flera år. Jag har aldrig jobbat så mycket i hela mitt liv. Jag kom till en förvaltning som var helt körd i botten i fråga om rutiner. De hade inte någon kvalitetsutvecklare eller verksamhetscontroler, det har vi nu. När huvudproblemet är en ledningsfråga så föreslog jag att ledningen skulle stärkas. Gymnasieskolan står inför enormar förändringar. Nytt gymnasium, samarbete med Lapplands kommunalförbund och konkurrens av en friskola. Då måste skolan ha en fast ledning, säger Berg.
"Vågar inte ta beslut"
Han säger att nämnden är infekterad av inre stridigheter och levererar inga beslut. När förslaget om den nya skolstrukturen lades fram så backar man när kritik kommer. Det ska inte läggas ner några skolor.
- Vi har 13 skolor och varje år 150 sexåringar som ska börja skolan. När nämnden inte levererar några beslut utan skjuter allt framför sig så blir det stora problem. Problemet är att nämndens ledning är totalt utan idéer om vad man vill. Allt i hela kommunen har strandat på att inte LKAB sagt vad de vill göra med Malmberget, säger Yngve Berg.
"Inre stridigheter"
Han talar om infekterade strider i nämnden.
- I nämnden råder ett klimat som jag tror är helt unikt i kommunsverige. Från första till sista punkten är det strid. Vid ett möte fanns 16 reservationer. Det gör att man inte kan diskutera en enda fråga. Det blir ett tjuv och rackarspel. Som jag bedömer det har man kört fast i det här och då behövs en syndabock och det blev jag. Tyvärr är jag inte den sista, det kommer mera, säger han.
- Den här politiken skapar rädsla och förlamar organisationen. Ibland funderar jag på om det är det man vill. Så fort man byggt upp något slås det sönder. Sett ur barnens och elevernas perspektiv är det åt helskotta.
"Rädsla hos chefer"
- Chefer som fattar självständiga beslut är rädda att de ryker nästa vecka. Själv tycker jag det är väldigt tråkigt. Jag hade ställt in mig på att jobba en längre tid och har känt ett enormt stöd från chefer och många medarbetare . Stolt är jag över att vi förra året lyckades få pengar över för nödvändiga inköp till verksamheten. Stolar till Sjöparksskolans aula, de har inte haft stolar på många år. Nya matsalsmöbler till Tallbacka och Gunillaskolan och en klassuppsättning bärbara datorer till Välkommaskolan. Jag är stolt över att vi åstadkommit ett kanonbokslut och gått med plus
500 000. Jag trodde att det var vad det hela gick ut på, att göra bra saker för verksamheten, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!