Gällivares nya budget

Vid måndagens fullmäktigemöte klubbades Gällivares nya budget. Allianspartierna i Framtid Gällivare vill satsa på samhällsomvandlingen, barnen och det drogförebyggande arbetet.

BUDGET. Framtid Gällivare presenterar ny budget för Gällivare kommun. Stig Eriksson, V, Margareta Henricsson, NS, Jeanette Wäppling, V, Henrik Ölvebo, MP, Lars Alriksson, M och Fredric Olofsson, MV.

BUDGET. Framtid Gällivare presenterar ny budget för Gällivare kommun. Stig Eriksson, V, Margareta Henricsson, NS, Jeanette Wäppling, V, Henrik Ölvebo, MP, Lars Alriksson, M och Fredric Olofsson, MV.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2014-11-17 19:58

– I dag formar vi ett nytt majoritetsstyre som inte vilar på socialdemokratisk grund. Vi är alla nöjda och stolta när vi lägger fram vår budget med speciella satsningar för att visa att det kommit ett nytt styre till makten, säger Lars Alriksson, M.

Den politiska samverkansgruppen Framtid Gällivare består av Vänsterpartiet, Moderaterna, Miljöpartiet, Norrbottens sjukvårdsparti och Malmfältens Väl.

70 miljoner satsas på samhällsomvandlingen, dubbelt så mycket som S vill satsa, pengar för markförvärv, detaljplaner och projektering.

– Vi vill få fart på byggandet i kommunen och arbeta fram fler detaljplaner, säger Jeanette Wäppling, V.

De ser många förbättringsområden i kommunen, kollektivtrafiken, snöröjningen och det drogförebyggande arbetet. I budgeten finns sociala investeringar; ett nytt boende för socialpsykiatrin, ett äldreboende och mer personal i vården. Kommunen ska anställa en äldrekonsulent.

– Vi vill rusta upp lekplatser och avsätter 800 000 kr nästa år. Vi bygger playground på Tallbacka, Myranskolan och Hedskolan, till en kostnad av 2,5 miljoner, säger Jeanette Wäppling.

År 2016 påbörjas anläggandet av en skatepark i Gällivare, kostnad en miljon. Barnomsorgs- och fritidspersonal får utekläder för en halv miljon.

Fredric Olofsson, säger att ett litet parti som MV tidigare haft svårt att hävda sig.

– Att vara i opposition kan vara frustrerande, nu får vi gehör för våra frågor, säger han.

Det blir en satsning på läromedel och datorer till skolorna, kostnad 1,2 miljoner. Föreningsbidraget säkras för pensionärsföreningarna.

Den nya ishallen ligger i budgeten. Partierna inför medborgarförslag. "Det finns många goda idéer bland medborgarna".

Partierna säger att samarbetet fungerar bra i alliansen.

– Allt har diskuterats på ett kreativt sätt. Det är högt till tak, säger Stig Eriksson, V.

– Vi är glada över att samhällsomvandlingen ges mer resurser. Vi vill driva upp tempot i samhällsomvandlingen, säger Henrik Ölvebo MP.

– Det känns nytt och fräscht, inga låsningar när vi tar över styret. Vi visar varandra respekt. Nu finns en ny generation som vill ta ansvar för Gällivare, säger Alriksson.

– Nu är vi ett lag som försvarar våra beslut och visar upp en enad front, säger Margareta Henricsson, NS.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om