Gällivarepolitiker får fortsätta som ombud

Politikern Eva Alriksson får fortsätta som ombud för den familj vars barn har omhändertagits enligt LVU. Det har förvaltningsrätten nu beslutat.

Eva Alriksson pratar vid demonstrationen som hölls utanför kommunhuset i december.

Eva Alriksson pratar vid demonstrationen som hölls utanför kommunhuset i december.

Foto: Linda Kask/Arkivbild

Gällivare2022-01-11 16:58

I december beslutade socialnämndens sociala utskott i Gällivare kommun att politikern Eva Alriksson var olämplig i sin roll som ideellt ombud för en familj som fått sina barn omhändertagna enligt lagen om vård av unga, LVU. Hon fungerar som ombud i ärendet som gäller umgängesbegränsning mellan de omhändertagna barnen och deras föräldrar. 

Både hon och mamman i den aktuella familjen överklagade beslutet och hänvisade bland annat till det sociala utskottet inte får fatta sådana beslut och att det strider mot förvaltningslagen, något rätten också anser.

" Det överklagade beslutet är därmed inte tillkommit i behörig ordning ska följaktligen undanröjas", skriver Förvaltningsrätten. 

Socialnämnden har uppgett att det istället är det allmänna utskottet som ska besluta om avvisande av ombud och att ärendet inom kort ska tas upp där istället. 

– Den skrivningen som det sociala utskottet gjorde var väldigt nedvärderande mot mig hela vägen, de påstår att jag har stor okunskap. Sedan har de själva gjort ett grundläggande misstag och tagit beslutet i fel instans, säger Eva Alriksson. 

Det är andra gången som socialnämndens styrande försöker få bort henne som ombud, men även vid förra tillfället gav förvaltningsrätten henne rätt att fortsätta. 

Vi har försökt nå Johannes Sundelin, ordförande i socialnämnden för en kommentar, utan att lyckas. Han har vid tidigare tillfälle sagt att han inte kommenterar enskilda ärenden. 

Socialnämndens sociala utskott var inte behörigt att besluta om avvisandet av Eva Alriksson (M) som ideellt ombud.
Socialnämndens sociala utskott var inte behörigt att besluta om avvisandet av Eva Alriksson (M) som ideellt ombud.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!