På Tallbacken utanför Gällivare, bland hundraåriga tallar, hästar och höns, finns Carina Nilsson och företaget Trojka. Här driver hon projektet naturbaserad understödd rehabilitering som riktar sig till personer som är sjukskriven eller arbetsoförmögen på grund av stress eller lindrig psykisk ohälsa.
– Jag har jobbat länge med motiverande samtal inom missbruks- och beroendevården och hade en tanke att jag kunde göra någonting mer utav det, så jag började fundera på hur jag kunde förverkliga det, säger Carina Nilsson.
Hon kläckte idén i inkubatorn på Ávki och skrev med hjälp av Cora Karlsson, projektledare, en projektbeskrivning.
– Jag hade redan en plan för hur behandlingen skulle se ut men jag hade inte en aning om att man kunde söka projektpengar på det här sättet, jag blev lite överraskad när jag fick dem, säger Carina Nilsson.
I mars kunde projektet, som finansieras av Jordbruksverket och Leader Polaris, dra igång. Rehabiliteringens grund är motiverande samtal, djur och natur. De enskilda sessionerna hålls en gång i veckan under åtta veckors tid.
– Vi börjar med att göra någonting eller bara vara, det beror på dagsformen, om jag tänker att personen verkar stressad så ligger vi kanske på ett renskinn och tittar på himlen, säger Carina Nilsson och fortsätter:
– En del har svårt att prata när man bara sitter, då tänker jag att vi testar att göra något. Att mocka hästskit eller städa hos hönsen samtidigt som man pratar.
Syftet med projektet är att utforska om motiverande samtal i kombination med natur och djur kan vara hjälpsamt för målgruppen och att skapa samverkan mellan grön och vit kompetens samt offentlig och privat sektor.
– Jag har inte tänkt att de ska släppa patienten till mig, jag tänker att de jobbar vidare på sitt håll och jag jobbar med att försöka lyfta personen att klara av en konventionell behandling, säger Carina Nilsson.
Projektet följs av forskarna Ann Dolling och Anna Maria Palsdottir vid SLU.
– Det har varit viktigt för mig så att inte jag lägger massa tid på en metod som bara jag tycker funkar.
I referensgruppen finns kommunen, Försäkringskassan och Gällivare hälsocentral representerade.
– Jag har försökt säga att vi kan gå i bräschen här och skapa någonting som gör att vi kan jobba tillsammans.