Gällivareborna ger sin bild av samhället

Utställningen "Mitt Gällivare" låter invånare i olika åldrar och med olika bakgrund och sysselsättningar visa sitt Gällivare i bilder.
- Vi vill visa att det inte behöver vara svårt att hålla på med kultur, säger Linn Anséhn, som tillsammans med Sofie Stefansson står bakom den.

Tolvårige Maya Wippola beskriver något om hur Gällivarevardagen kan se ut för den unge invånaren.

Tolvårige Maya Wippola beskriver något om hur Gällivarevardagen kan se ut för den unge invånaren.

Foto: Maria Ödalen

GÄLLIVARE2011-04-28 06:00

Det hela började med världscupen i tv. Två elever på konst- och kommunikationsutbildningen i Halmstad tittade på den och fick en idé.

- Det var dags för praktik i skolan och vi ville båda göra något självständigt, där vi verkligen fick pröva våra kunskaper, säger Sofie Stefansson.

- Vi ville göra något på en plats ingen av oss har anknytning till, och som låg i Norrland och inte var för stor, säger Linn Anséhn.

Tjejerna, som kommer från Umeå och Göteborg, hade dessutom hört mycket gott om Gällivare och att kommunen satsade stort på kultur.

Sagt och gjort, de kontaktade kulturen i Gällivare och fick positivt svar med en gång av kulturchef Jerker Johansson. Nu har de tillbringat fem veckor på orten under tiden de ägnat sig åt projektet.

- Vi har sökt upp våra deltagare på fritidsgårdar och i olika föreningar här. Sedan har de fått gå ut och fotografera sitt Gällivare med amatörkameror och vi har valt ut vilka bilder vi ville ha med, säger Linn Anséhn.

Var det svårt att välja?
- Nej, inte alls. När vi tittat igenom alla bilderna var det vissa som hoppade ut. Det blev en fin variation på bilderna från de olika deltagarna. Tanken var också att de skulle reflektera deras vardag och liv så bra som möjligt, säger Sofie Stefansson.

Två asylsökande kvinnor från Internationella caféet tillhör de som stått bakom kameran, likson en samisk ung man, en tolvårig flicka, en pensionärskvinna och en grupp män från Växthuset. Och en av ortens kända konstnärer, som vanligtvis målar och inte fotograferar, har också varit med.

- Vår tanke har också varit att få upp deltagarnas kreativitet och vilja att fortsätta fotografera efter det här, säger Linn Anséhn.

De två konststudenterna lyfter fram människorna som öppet delat med sig av sig själva och sina historier.

- Det har varit så roligt och givande att träffa alla. Det har nog varit det allra bästa med hela projektet, säger Linn Anséhn.

- Ja, människorna har varit så generösa med både tid och öppenhet. En kunskap vi också tar med oss är erfarenheten av hur en kulturförvaltning jobbar bakom kulisserna. Det har varit väldigt spännande att se, säger Sofie Stefansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om