Gällivarebon David, 23, ska lira SM i Counterstrike

Om ungefär två veckor ger sig Gällivarebon, David "Brillo" Lehrman ner till småländska Älmhult för att göra upp om titeln som svensk mästare i datorspelet Counterstrike.
– Jag tror vi har goda chanser att ta hem det här, säger han.

David "Brillo" Lehrman ska lira SM i Counterstike under mars månad.

David "Brillo" Lehrman ska lira SM i Counterstike under mars månad.

Foto: Linus Nilsson

Gällivare2025-03-04 00:01

Nyheten i korthet

  • David "Brillo" Lehrman från Gällivare kommer att tävla i SM i datorspelet Counterstrike i Älmhult om två veckor. Han har spelat spelet i över tio år och arbetar nu professionellt med det.
  • Counterstrike är ett lagspel där två lag om fem spelare möter varandra där ett lag är anfallare och det andra försvarare. Lehrman är teamledare för sitt lag och ansvarar för de taktiska aspekterna av spelet.
  • Lehrman representerar Nätverket E-sport i Gällivare, en relativt ny lokal E-sportförening. Föreningens ordförande, Saga Öderyd, hoppas att deltagandet i SM kommer att öka föreningens publicitet och medlemsantal.

David Lehrman, eller Brillo som han kallar sig i Counterstrike, har lirat i drygt tio års tid och han har blivit så pass duktig att det idag också är hans jobb.

– E-sport är inte riktigt som vanlig sport där du inte kan köra mer än ett 1-2 timmars pass innan kroppen måste vila, utan för att bli riktigt bra behöver man sitta 6-7 timmar om dagen, säger han.

undefined
Förutom att vara en professionell CS-lirare så pluggar David "Brillo" Lehrman till psykolog i Umeå. En utbildning där han studerat tre år.

David Lehrman beskriver Counterstrike, eller CS som det också kallas, som ett spel där två lag på fem spelare möter varandra. Ett lag är anfallare och det andra är försvarare, rollerna varierar mellan matcherna. I grunden går det ut på att döda varandra eller lyckas med ett mål, som att exempelvis plantera en bomb. Precis som i annan lagsport är samspelet och kemin inom laget viktigt för att kunna prestera väl.

– Rollerna är nog lite mer flytande än på en vanlig fotbolls- eller hockeyplan, i spelet kan vem som helst göra poäng, det är inte som att en anfallare i fotboll gör alla målen. Men vi har specifika roller och olika ansvar under matchen, säger han. 

I David Lehrmans lag finns spelare från olika delar av Sverige. Han själv är teamleader och ska stå för de taktiska aspekterna för hur laget ska ta sig an de olika kartor man spelar på.

undefined
Counterstrike 2 eller CS2 är ett av de mest poplära spelen. Under december månad 2024 hade spelet 900 000 aktiva spelare.

I SM-laget är det bara svenskar med, men när man spelar på elitnivå spelar man också med lag som innehåller spelare från olika delar av världen. 

– Vi snackar via chatprogram och lirar ihop varje dag. Det är så du bygger gemenskapen i gruppen och sen har alla lag på elitnivå träningsläger där man träffas fysiskt, mellan tre och fjorton dagar.

Till skillnad från andra fysiska lagsporter handlar CS om reaktionsförmåga och uthållighet snarare än den fysiska aspekten, även om den också är viktig. 

– Nästan varje lag på elitnivå har en typ av fysio eller fitness coach som lägger upp träningsprogram. Är man i god fysisk form är det lättare att prestera, säger David Lehrman.

Counterstrike har en stor spelarbas och är ett av de mest populära spelen, i december 2024 lirade ungefär 930 000 personer Counterstrike via Steam, den absolut största onlineförsäljaren av spel. Spelet har blivit ett av de absolut största e-sportspelen och det finns tävlingar med 1,25 miljoner dollar i prispotten för de lag som kammar hem storvinsten. 

Under SM kommer David Lehrman att representera Nätverket E-sport i Gällivare, en relativt ny lokal e-sportförening.

undefined
Saga Öderyd, orförande för Nätverket E-sport är glada att Brillo valt att bli representerad av deras nätverk för SM.

– Att vi efter enbart två år som förening lyckas att få med David på det här det visar ju att vi är att räkna med, säger ordföranden och projektledaren för nätverket, Saga Öderyd. 

Hon hoppas att publiciteten som SM-deltagandet skapar ska bidra att föreningen, som idag har 40 medlemmar, fortsätter växa och att fler – främst tjejer – får upp ögonen för e-sport. 

– Jag var själv rätt sen in i spelvärlden när jag började för drygt tio år sen. Det fanns liksom inte den naturliga vägen in då jag inte hade någon äldre bror som spelade och jag sågs nog som lite konstig och antisocial med mitt spelande, men sådan är jag ju verkligen inte och det är därför det är så viktigt med en fysisk mötesplats för folk som är intresserade av e-sport i Gällivare, säger Saga Öderyd. 

undefined
Saga Öderyd ser gärna att fler tjejer och kvinnor börjar utöva E-sport.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!