Gällivare vill kameraövervaka

Från och med skolstarten i höst vill Gällivare kameraövervaka sina skolor. Ansökningarna om kameraövervakning ligger redan hos länsstyrelsen.Inbrott och skadegörelse på skolorna ligger bakom beslutet.

Tallbackaskolan kommer att utrustas med kameror för övervakning. Skolan har problem med inbrott på kvällar och nätter. FOTO: John Filipsson

Tallbackaskolan kommer att utrustas med kameror för övervakning. Skolan har problem med inbrott på kvällar och nätter. FOTO: John Filipsson

Foto: John Filipsson

GÄLLIVARE2009-07-18 06:00
Redan i februari i år ansökte Gällivare kommun hos länsstyrelsen om att få kamera-
övervaka skolor. Länsstyrelsen gav kommunen bakläxa på första ansökan och bad dem komma in med komp-letterande uppgifter.
I juni lämnade kommunen in den. Där har man också dragit tillbaka kravet om att få övervaka redan från 18.00 fram till 06.00. Detta efter att länsstyrelsen påtalat om att få övervaka redan från 18.00 ska ett område vara särskilt brottsutsatt.
Nu nöjer sig Gällivare kommun i stället med att få övervaka skolorna från 20.00 på kvällarna.
Förstärkning
Det är framförallt tre brottsutsatta skolor det handlar om; Sjöparksskolan i Gällivare, Tallbacka och Välkommaskolan i Malmberget.
Kameraövervakningen ska ses som en förstärkning av den befintliga övervakningen. Skolorna är försedda med inbrotts- och brandlarm, dessutom har belysningen kring fasaderna förbättrats och ett vaktbolag patrullerar.
Inget av dessa åtgärder tycks ha haft någon större hämmande verkan på dem som velat ta sig in på skolan. Tvärtom har skadegörelserna och inbrotten ökat genom åren.
Nu hoppas kommunen att kameraövervakning av skolorna ska ha en förebyggande effekt, som inte de tidigare åtgärderna gett.
- Härom veckan hade vi det senaste inbrottet med medföljande skadegörelse uppe på Välkommaskolan, säger Magnus Svensson, tillförordnad skolchef i Gällivare.
Hämmande effekt?
- Med hjälp av övervakningskameror hoppas vi det ska kunna ha en hämmande effekt och om inte annat spara pengar, fortsätter han.
Enligt tillgänglig statistik hade Sjöparksskolan år 2004, 22 inbrott med medföljande skadegörelser. Fyra år senare, 2008 var den siffran 39. Toppåret var dock 2006 när det redovisades hela 86 inbrott på skolan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om